Повечето европейци произлизат от фермери от Близкия изток

Учени от Leicester University твърдят, че гените на голяма част от европейските мъже идва от фермери, мигрирали от племе в Близкия изток, съобщава Би Би Си. Следи от тази най-ранна миграция се разкриват от генетичните изследвания в митохондриалната хаплогрупа U5, чиято възраст в Европа се оценява на около 40 0000-50 000 години. Изследванията на ДНК показват, че европейският генетичен код е предимно с близкоизточен произход и се базира на продължителни миграции от началото на късния палеолит до неолита.
Научният екип направил изследване на европейската хромозома Y, която се предава само при мъжете. Така станало ясно, че най-често срещаният й вариант се носи от над 110 милиона души в Европа, като всички те са произлезли от едно и също мигрирало на запад племе. Най-често този ген се среща в Ирландия.
Според екипа новопристигналите в Европа фермери се адаптирали много бързо към средата, защото били добри ловци и умеели да обработват по-добре земята от местните хора. Също така те бързо забогатели и затова по-лесно си намирали жени. Сред първите фермери в Европа са били и хората от Балканския полуостров. Според изследванията произходът на мъжете и жените е различен.
Важна стъпка в еволюционен план е обработването на земята, което учените разглеждат като феномен, който донася най-големите културни промени в историята на човешкия род.

Станете почитател на Класа