Косата алармира за предстоящ инфаркт

На базата на изследвания, проведени в кардиологичното отделение в болницата „Меир“ в израелския град Кфар-Саба, ще бъде разработена нова методика за ранно диагностициране на инфаркт, съобщи Нюзру.
Известно е, че до инфаркт и заболявания на сърцето може да доведе натрупващият се стрес. Но всеки човек по различен начин реагира на проблеми в семейството и на работното място, така че лекарите не могат да намерят точен способ за измерване на нивото на стреса, за да разберат кога той ще достигне критичната си точка.
Като използват методика, разработена в Канада, лекарите от болницата „Меир“ решават да проверят нивото на съдържание на кортизон (хормон, който е наричан „хормон на стреса“) в косата на 150 пациенти от кардиологичното и други отделения. Докторите решават да проверят как нивото на кортизон в кръвта се е променял през последните 3 месеца.
Тъй като косъмът на главата расте със средна скорост 1 см на месец, при две групи пациенти учените взели образци от косми с дължина 3 см. В първата група влезли пациенти, постъпили в болница във връзка с проблеми със сърцето, а във втората - болни от терапевтичните отделения. Изследователите открили, че при пациентите от първата група нивото на кортизон неколкократно превишава нормата.
Кардиолозите подчертават, че това са само предварителни резултати, като изследването ще продължи със стотици пациенти от различни израелски болници. Авторите обаче са убедени, че в близко бъдеще чрез лесен анализ на един косъм от главата общопрактикуващият лекар ще може да установи нивото на стрес при пациента, за да му препоръча профилактика срещу инфаркт.

Станете почитател на Класа