Термоядреното електричество е с една стъпка по-близо

С помощта на най-мощния съществуващ лазер учените ни доведоха с една стъпка по-близо до създаването на термоядрено електричество, съобщи „Нешънъл джиографик“.
Термоядреният синтез е процесът, който „захранва“ нашето Слънце и останалите звезди. Той би могъл да се превърне в ефикасен и екологично чист източник на енергия, при който няма да се отделят радиоактивните отпадъци, както при метода на ядреното делене, използван в сегашните ядрени реактори. Благодарение на това откритие през следващото десетилетие може да бъде разработен прототипен термоядрен реактор, смята ръководителят на изследването Зигфрид Гленцер от Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в Калифорния. Той и неговите колеги използвали най-голямото лазерно съоръжение в света – National Ignition Facility, за да загреят миниатюрна горивна капсула до милиони градуси по Фаренхайт.
“Тези лазери се излъчват за много кратко време – една милиардна част от секундата – и енергията, която произвеждат, е по-голяма от тази, генерирана от цялата електрическа мрежа в САЩ“, посочва Гленцер. Тестът потвърждава, че с помощта на техниката, наречена инертен термоядрен взрив, може да се задейства термоядрен синтез – сливането на ядрата на два водородни атома например, което би довело до освобождаването на огромно количество енергия. Тази демонстрация показва, че учените вече са много по-близо до извършването на контролиран термоядрен синтез – нещо, което не е правено досега, и което ще бъде необходимо за използването на този процес за произвеждане на енергия.
Осъществяването на термоядрен синтез в лабораторни условия изисква лазери с огромна мощност, но контролираният синтез може да генерира от десет до сто пъти по-голямо количество енергия от това, което се използва за стартирането на ядрените реакции. В крайна сметка термоядреният синтез е процесът, който позволява на звездите да горят в продължение на милиарди години. Освен това той е не само мощен, но и екологично чист. Освен че термоядреният синтез не генерира ядрени отпадъци, той може да бъде използван за химическо неутрализиране на радиоактивните замърсители. Термоядреният синтез би могъл да се използва за произвеждането на енергия без парникови емисии, които допринасят за глобалното затопляне. Докато изкопаемите и ядрените горива са ограничени ресурси, съществува достатъчно гориво за термоядрен синтез на нашата планета и около нея, за да се осигури достатъчно енергия за по-дълго време дори от продължителността на живота на нашето Слънце, твърдят учените.
Ако бъде успешен, предстоящият термоядрен експеримент ще създаде два класа енергийни частици – алфа частици и неутрони. „Неутроните могат да бъдат използвани за подгряване на вода например, което може да намери приложение в задвижване на турбини в електроцентрали“, посочва Гленцер. „Алфа частиците от своя страна остават затворени в горящата сфера и продължават да нагряват горивото и да поддържат процеса на горене“, както се случва в звездите. Учените изчисляват, че ако успеят да достигнат етап, в който да бъдат изгаряни пет горивни капсули за една секунда, една електроцентрала може да генерира до един гигават електроенергия. Работещ прототип на подобна централа може да бъде построен за десет години, смята Гленцер.

Станете почитател на Класа