Пациенти в кома "разговарят" чрез мозъчен скенер

Пациент, пострадал при пътен инцидент, за когото се предполагало, че е в постоянно вегетативно състояние, е успял да отговори на прости въпроси, като използвал само мисълта си, съобщиха невробиолози, цитирани от „Файненшъл таймс“.
Тяхното изследване прави възможна комуникацията с пациенти, които изглеждат в безсъзнание, с помощта на мозъчен скенер. Те са успели да „разговарят“ с 29-годишен белгиец, който получил тежки мозъчни травми преди пет години, като използвали образи на мозъка му, направени с помощта на магнитен резонанс. Пациентът бил помолен да мисли за един вид дейност, когато отговорът е „да“, и за друг вид дейност, която дава различна картина на мозъка“, когато отговорът е „не“. Това е първият научен доклад за двустранна комуникация с наглед вегетативен пациент, публикуван от учените от Университета в Лиеж и от Медицинския изследователски съвет в Кеймбридж. „Бяхме изумени, когато видяхме резултатите от скенера на пациента и че той е способен да отговори вярно на въпроси със силата на мисълта“, каза Адриан Оуен от Кеймбридж. „Засега тези скенери са единственият начин за комуникация с тези пациенти“, посочва Стивън Лорис от Лиеж.
Учените се надяват, че в бъдеще тази техника ще бъде доразработена, за да позволи на някои пациенти дори да изразяват мисли и чувства, да осъществяват контрол над заобикалящата ги среда и да подобрят качеството си на живот. Изследователите посочват, че технологията не е готова за обща клинична употреба, тъй като всеки опит изисква сложна процедура, извършвана с помощта на суперчувствителните скенери fMRI, всеки от които струва 1,2 млн. паунда. Дори и ако технологията бъде ограничена до отговори с „да“ и „не“ обаче, това значително ще помогне на пациентите, които нямат друга възможност за комуникация с околните.

Станете почитател на Класа