Могат ли белите покриви да преборят глобалното затопляне

Изследване на американски учени, публикувано в Geophysical Research Letters, доказва, че боядисването на покривите на сградите в градовете на цялата планета в бяло е първата сериозна стъпка в борбата срещу глобалното затопляне, съобщава в. “Ню Йорк таймс”. Изследването е направени чрез създаване на компютърни модели.
От всички цветни повърхности бялото отразява най-добре светлината, затова може да бъде използван ефектът белите покриви да отразяват слънчевата светлина, за да не достигне тя до Земята и да я затопли. Промяната на цвета на покривите ще увеличи отражателната им способност с около 10%. Белите покриви и по-светлите пътища ще отразяват топлината, вместо да я абсорбират.
Проф. Гордън Бонън твърди, че този модел засяга градската среда, защото затоплянето в градовете е много по-сериозен проблем заради асфалта и тъмните покриви, които абсорбират топлината от слънцето, отколкото в селата. По този начин се създават така наречените топлинни острови, където температурите могат да бъдат 1-3 градуса по Целзий по-високи, отколкото извън града. Освен в това по-голяма част от човечеството живее в градовете. Според Бонън от изследователския екип това е най-добрата дългосрочна стратегия срещу покачването на температурите.
Практическото приложение на предложението обаче е трудно, защото пребоядисването на всички покриви в бяло ще изисква немалко средства. Въпреки това учените са единодушни, че си заслужава идеята да се разработи.

Станете почитател на Класа