Изстреляха космическата совалка „Индевър“

Американската космическа совалка „Индевър“ с шестчленен екипаж на борда бе изстреляна днес от космодрума „Кенеди“ в Кейп Канаверал, щата Флорида, съобщи „Скай Нюз“.
По план „Индевър“ трябваше да бъде изстреляна вчера, но стартът беше отложен поради ниската облачност над района на космодрума "Кенеди". Главната цел на мисията е да бъде доставен технологичният модул Tranquility на Международната космическа станция, който ще осигурява 360-градусова видимост на екипажа на станцията и освен това ще защитава астронавтите от слънчевата радиация. Модулът разполага с най-напредналата животоподдържаща система, която е изпращана в Космоса досега. Tranquility тежи 18 тона, дълъг е седем метра и е диаметър 4,5 метра. Инсталирането на модула се очаква да бъде извършено от екип от двама астронавти в рамките на три излизания в открития Космос по шест часа и половина.
Мисията бе осъществена, след като американското правителство обяви, че планира да съкрати космическата си програма. Планирани са само още четири мисии на совалки, а НАСА обяви, че прекратява своята мисия „Контелейшън“, която предвиждаше пътуване до Луната.

Станете почитател на Класа