Запомнянето на лица зависи от гените

Учени доказаха, че способността на хората да запомнят лица се определя на първо място от гените, твърди изследване, проведено от специалисти от университета „Макуайъри“, Австралия. До този момент в научните среди се предполагаше, че определяща роля в процеса на разпознаване и запомняне на лица има обучението или взаимодействието с обкръжаващата среда.
Изследователите решили да изяснят кой от тези фактори се явява основополагащ, като провели опити с еднояйчни и двуяйчни близнаци. Тъй като еднояйчните близнаци произлизат от една яйцеклетка, разделена на две, техният генетичен материал е идентичен. Гените на разнояйчните близнаци са толкова подобни помежду си, както и на гените на обикновените братя и сестри.
Изследвани били 298 двойки близнаци. На всички били показани много снимки на лица в различни ракурси и при различно осветление, като целта е била да се запомнят възможно най-много образи. Оказало се, че еднояйчните близнаци запомнят лица с приблизително еднакъв успех. При разнояйчните тази корелация била по-малко изразена. Получените резултати еднозначно доказват, че разпознаването на лица е генетично заложено.

Станете почитател на Класа