Екстремно ин витро заплашва следващото поколение с безплодие

Екстремен вид ин витро оплождане, при което се взимат малко на брой или некачествени сперматозоиди, е твърде широко разпространено въпреки опасността от предаване на безплодие на следващото поколение, съобщи „Дейли телеграф“.
При нормалната ин витро технология сперматозоидите и яйцеклетките се смесват в лабораторни условия и така оплождането става по максимално естествен начин. При по-новия и по-напреднал метод, наречен интрацитоплазмено инжектиране, единствен сперматозоид се инжектира директно през обвивката на яйцеклетката. По този начин обаче некачествени сперматозоиди, които ще бъдат филтрирани при естествения процес на оплождане, успяват да оплодят яйцеклетката с помощта на външна интервенция. След представянето му през 1992 г. все повече ин витро клиники са възприели метода на интрацитоплазменото инжектиране. В Европа две трети от ин витро процедурите се извършват по този метод, докато преди десет години той бе прилаган в едва една трета от случаите.
Някои експерти обаче изказват притеснения относно интрацитоплазменото инжектиране, тъй като на практика с него се прескача бариерата на мъжкото безплодие. Те се опасяват, че евентуалните генетични недостатъци, които не позволяват да се извърши оплождане в естествени условия, ще бъдат предадени на ембриона.
В австралийско проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ преди две години, се посочва, че интрацитоплазменото инжектиране увеличава риска от забавено умствено развитие при деца на една година. При друго изследване обаче не се наблюдават признаци на забавено развитие при двегодишните деца.
Първите успешни оплождания по метода на интрацитоплазменото инжектиране бяха постигнати от белгийски екип, водени от проф. Андре ван Щайртехем от Университета в Брюксел. Според проф. Щайртехем обаче в днешни времена методът се използва твърде често. „Някои клиники използват този метод при всички случаи. Това не е необходимо, след като имаме традиционното ин витро, което е по-малко инвазивно и може да помогне на много двойки. Съществуват генетични причини за безплодие, които могат да бъдат преодолени с асистираната репродуктивна технология, но това означава, че следващото поколение отново може да има същите проблеми“, твърди проф. Щайртехем.


Жена роди два пъти след присаждане на яйчникова тъкан

Жена успя да роди два пъти, след като се подложи на трансплантация на яйчникова тъкан, съобщи Ройтерс. За първи път жена, претърпяла тази сложна операция, ражда две деца от отделни бременности. Според експертите това доказва, че методът на съхраняване на яйчникова тъкан е достатъчно ефикасен и трябва да бъде прилаган при млади жени, на които предстои лечение, което може да засегне техните яйчници. При този метод преди прилагането на лечението с химиотерапия например част от яйчниковата тъкан се отстранява и се замразява, а след приключването на лечението, тя отново се присажда.
Досега са родени девет деца по света след прилагането на тази операция. Три от тях са родени в Дания.

Станете почитател на Класа