Глобалното затопляне продължава въпреки студената вълна

Глобалното затопляне продължава с нестихваща скорост въпреки студената вълна в Европа и части на САЩ, предупредиха учени, цитирани от Ройтерс.
“Затоплянето не е еднакво навсякъде, но е трудно да се намери място, което не е засегнато от климатичните промени през последните 50 години“, посочва австралийският климатолог Невил Никълс. Сателитни данни от 1979 г. показват, че този януари е бил най-топлият досега, както и целият период от ноември до януари. От Световната метеорологична организация съобщиха през декември, че последното десетилетие е било най-горещо от 1850 г. насам, а осем от десетте най-горещи години в целия период са регистрирани след 2000 г.
Учените посочват, че глобалното затопляне не е неизменно във всички райони и че климатичните модели подсказват, че ще ставаме свидетели на все по-екстремни жеги и студове, наводнения и суши. „Глобалното затопляне е тенденция, наложена върху естествената променливост на климата, която продължава да съществува въпреки затоплянето“, посочва Кевин Уолш от Университета в Мелбърн.

Станете почитател на Класа