"Липсващото звено" в еволюцията на човека се оказа лемур

Група изследователи опровергаха научната значимост на „липсващото звено“ в еволюцията на човека – скелета на примата Darwinius masillae, съобщи списание „Джърнъл ъф хюман еволюшън“. Учените опровергаха всички доводи на колегите си, утвърждаващи, че Ида (така за по-кратко наричат скелета) променя представата за еволюцията на Хомо сапиенс, и заявиха, че скелетът е на лемур.
Съобщенията за „уникалната находка“ - Darwinius masillae, се появиха през май 2009 г. Тогава учени след анализ на много добре запазения скелет решиха, че примитивните мокроноси маймуни - група, към която се отнася и Ида, се явяват предшественици на висшите примати (включително и човека). Този извод противоречеше на досегашното становище, че приматите са произлезли от по-напредналите сухоноси маймуни.
Авторите на настоящото изследване проучили доказателствата, които привели откривателите на Ида, и достигнали до извода, че те са несъстоятелни или спорни. Освен това критиците на уникалността на Ида заключили, че скелетът принадлежи на представител на отдавна измряло семейство лемури, които по никакъв начин не може да са предшественици на човека.
Това не е първото изследване, което доказва, че ценността на Ида за изучаването на еволюционното дърво на човека е нищожна. Отхвърлянето на Ида от научните среди не е свързано само със съмнителните доводи на учените, които първи описват скелета. Представяйки Darwinius masillae, изследователите провеждат мощна рекламна кампания на Ида, като изнасят пред обществото резултати, неполучили експертната оценка на техните колеги.

Станете почитател на Класа