Астероид причинил измирането на динозаврите

Динозаврите наистина са изчезнали, след като огромен астероид ударил планетата със силата на милиарди атомни бомби като тази над Хирошима, твърдят водещи световни учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Астероидът с размерите на остров Уайт, който е с площ 380 км², се разбил в полуостров Юкатан в Мексико със скорост 20 пъти по-висока от тази на куршума, предизвиквайки земетресения, свлачища, цунами и пожари. Разрушенията, нанесени пред 65 млн. години, били толкова огромни, че оставили по-голямата част от планетата в пустош и вечна тъмнина, покрита с прах и на практика без живот и растителност. Динозаврите, които господствали на Земята в продължение на 160 млн. години, били унищожени за дни. Птиците също претърпели загуби, но оцелели. Някои бозайници обаче също оцелели и те се оказали предшествениците на човека.
Това са заключенията на панел от 41 световни учени, които се опитаха да сложат край на десетилетните спекулации по отношение на обстоятелствата около измирането на динозаврите и най-вече да отхвърлят други хипотези, като засилена вулканична активност и промяна на климата. Ключовото доказателство се оказало откритието на слой иридий – метал, често срещан при метеоритите, датиращ от края на периода креда, третият и последен период от мезозойската ера, през който измират динозаврите. Освен това данните от вкаменелостите ясно показват масово измиране на планетата преди около 65,5 млн. години.

Станете почитател на Класа