Японци пресъздадоха налягането и температурата в земното ядро

Японски изследователи успяха в лабораторни условия да възпроизведат температурата и налягането в земното ядро, съобщи Лента.ру.
Според данни на учените земното ядро, намиращо се в центъра на планетата на дълбочина около 2900 км, се състои от желязо и никел. Ядрото е нагрято приблизително до 5000 градуса и е подложено на налягане от 360 гигапаскала. Японските учени решили да възпроизведат тези условия, като използвали т. нар диамантена наковалня. С помощта на преса диамантите притискат железни молекули, а изключително високото налягане се създава поради много малката площ на диамантените пластини – около 40 микрометъра.
След нагряването на диамантите се получава необходимото налягане – 3,64 млн. пъти по-голямо от това на морското равнище. Впоследствие с лазер желязото е било нагрято до 5,5 хил. градуса Целзий. С помощта на експеримента учените са установили, че дори в тези екстремни условия желязото запазва кристалната си структура, както и че в ядрото на планетата плътността на желязото е 165 пъти по-висока от тази на земната повърхност.

Станете почитател на Класа