Откриха многоклетъчни, които живеят без кислород

Италиански учени откриха животни на дъното на Средиземно море, които не са зависими от кислорода, съобщи „Дейли телеграф“.
Три вида от въпросното многоклетъчно, което е дълго едва един милиметър и наподобява медуза в черупка, са били открити на 3,5 км под водата на океанското дъно и на 200 км от брега на остров Крит в район, в който кислородът почти отсъства.
Животните са били причислени към рода Loricifera заради защитната си обвивка. Те са били открити от екип от учени под ръководството на проф. Роберто Дановаро от Политехническия университет в Анкона, Италия, по време на три експедиции, които имали за цел да открият форми на живот в утаечния слой на Средиземно море. Проф. Дановаро заявил пред Би Би Си, че многоклетъчни са били намерени в утаечния слой на подобен лишен от кислород район в Черно море, но учените са решили, че животните са отнесени там от близки води, по-богати на кислород.
Видовете, открити при последната експедиция, били живи, като два от тях дори съдържали яйца, успешно инкубирани на кораба и излюпени в среда без кислород. „Истинска загадка е как тези същества могат да живеят без кислород. Досега смятахме, че само бактериите са способни на това“, посочва професорът.

Станете почитател на Класа