На Венера неотдавна е имало вулканична активност

Астрофизици намериха потвърждение на относително скорошна вулканична активност на Венера, съобщава сайтът на Германския аерокосмически център. Учени от центъра са използвали данните за температурата от повърхността на планетата, събрани от спектрометъра VIRTIS, за наблюдение на топлинното излъчване в инфрачервения и видимия диапазон на борда на космическия апарат Venus Express. Според изследователите високата плътност на атмосферата е причина температурата на повърхността напълно да се определя от температурата на атмосферата.
Сравнявайки данните, получени с помощта на компютърни модели с реалните данни, учените успяха да идентифицират т. нар. горещи райони – части от повърхността, където температурата е с 2-3 градуса по-висока. Предполага се, че тези региони са съставени от материали, които са били изхвърлени на повърхността в резултат на вулканична активност.
Събраната информация обаче не е достатъчна, за да се определи колко отдавна се е осъществила вулканичната активност. Според учените възрастта на почвата варира от 250 хиляди до 2,5 милиона години, но се предполага, че възрастта на скалите е по-скоро близо до долната граница. По термините на геологията това означава, че на практика вулканична активност е имало неотдавна.

Станете почитател на Класа