"Хъбъл" засне галактика с изместен център

Орбиталният телескоп „Хъбъл“ засне спиралната галактика M66, която се отличава с асиметрични ръкави и изместен център, съобщи Лента.ру.
На снимката се вижда спиралната структура на М66, в чиито ръкави могат да се наблюдават звездни купове. Освен това ясно се различават прахови линии, даващи очертанията на ръкавите. Според астрономите асиметричната форма на галактиката може да се дължи на гравитационното притегляне на съседните й галактики M65 и NGC 3628, които са разположени сравнително близо до нея.
M66 се намира на 35 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Лъв и представлява част от група галактики, също известна под името М66. Диаметърът на галактиката е около 100 хил. светлинни години. М66 е рекордьор по брой свръхнови – от 1989 г. досега са били регистрирани три подобни експлозии, като последната е през 2009 г.
Телескопът „Хъбъл“ бе изведен в орбита през април 1990 г. Оттогава с негова помощ бяха направени голям брой открития. Всички нови снимки са направени с апарата Advanced Camera for Surveys на борда на „Хъбъл“.

Станете почитател на Класа