Проблемът Синя зона

„В кадър” разследва нередностите в синя зона

Този понеделник (09.07) рубриката „В кадър” на БНТ ще излъчи филма „Проблемът Синя зона”, който ще покаже какви са проблемите около т.нар. синя зона в столицата. Репортерът Екатерина Анева разследва със скрита камера всички недоразумения, които разкриват нередностите в системата.

Частни коли на служители на МВР, Следствието и Съдебната власт паркират безплатно и заемат паркоместа по 8-9 часа на ден. На стъклата на колите стоят всевъзможни стикери и отличителни знаци на ведомствата, включително и пропуски, които са абсолютно невалидни. Екипът на БНТ безпроблемно паркира автомобил с фалшиви отличителни знаци в централни райони на София. Със скрита камера са записани служители на „Паркинги и гаражи”, които твърдят, че няма проблем репортерите да бъдат там, щом имат полицейски стикери. В тази ситуация се получава затворен кръг, защото при възникнал проблем именно служителите на „Паркинги и гаражи” разчитат на редовите полицаи да им помагат. Според Наредбата на СОС мълчаливото съдействие е грубо нарушение, тъй като изключения при паркирането се допускат само за хора с увреждания, платен служебен абонамент и паркиране по местоживеене.

От 1.09.2012 г. паркирането по местоживеене в централната градска част на София става 150 лв., за новата зелена зона – 100 лв., а за втори автомобил, таксата се удвоява. Работното време на платените зони става от 8.00 до 19.00 ч., а синя зона ще важи и за събота от 8.00 до 14.00 ч. Всички тези промени идват на фона на непромененото условие, че винетният стикер, който заплащат живеещите в центъра, не им гарантира паркомясто. Така се оказва, че хората отново ще плащат за неосъществена от страна на общината услуга. А самото паркиране е почти невъзможно особено с увеличеното времетраене на зоната.

На фона на тези проблеми екипът на „В кадър” разкрива схема за забогатяване на организирани ромски групи, които изнудват шофьорите при паркиране в централни райони. Те заемат паркоместа, собственост на Столична община и искат пари от шофьорите. Ако не платят, издраскват боята на колите или им пукат гумите. Така хората плащат веднъж на тях по 1-2 лв, и в същото време на общината. От друга страна, самите служители на „Паркинги и гаражи” работят „рамо до рамо” с тях. А гражданите не получават никаква защита от подобни посегателства.

Новостите в наредбата официално влизат в сила от 01.09.2012 г., но с уговорката, че ако пускането на новите метро станции се забави, ще се забави и въвеждането на промените.





„В кадър” – понеделник 09.07, от 22.00 ч. по БНТ1





Екип на “В кадър”:

Сценарист: Екатерина Анева

Редактор: Весела Смилец

Режисьор: Олег Ковачев

Оператор: Николай Илчев

Монтаж: Цветодар Юруков

Artmedia-bg

Станете почитател на Класа