Хиляди гърци продължават да мамят държавата

Покойници получават помощи, зрящи се правят на слепи, измамници теглят пенсии с фалшиви пълномощни - хиляди гърци продължават да мамят държавата. На този фон не е изненадващо, че Гърция се проваля с мерките за икономии.

Гръцкото правителство не е изпълнило 210 от общо 300 предписания за икономии! Тази информация фигурира във временния доклад на т.нар. Тройка (ЕК, МВФ и ЕЦБ), пише днес вестник Райнише пост, позовавайки се на източник от германското правителство. Така например от програмата за приватизация са били изпълнени само две от мерките - и то с незначителен финансов резултат от порядъка на двуцифрено число в милиони.

Тази негативна оценка се припокрива напълно с лошия атестат на МВФ за усилията на гръцкото правителство. В четвъртък говорителят на МВФ Джери Райс обяви, че Атина изостава в изпълнението на програмата с реформи. Той посочи, че някои от целите са постигнати, но по-голямата част от тях все още не са. Райс добави също така, че за някои случаи няма как да се даде точна оценка, тъй като данните не са налице. Така че на този фон, според МВФ, исканията за предоговаряне на пакета с мерки изглеждат прибързани.

Германското правителство също е против удължаването на срока за изпълнение на мерките. "Това е напълно неприемливо", е цитиран да казва представител на кабинета в Берлин. Канцлерката Меркел е склонна да се дадат още няколко седмици на Гърция, но не и 2 години, както настояват гърците, посочва по този повод и агенция ДПА.

Сиромах човек - жив дявол

 

Островът на слепите е в Гърция

И докато уж държавата се опитва да пести, хиляди гърци продължават да я мамят. Въпреки засиления контрол те успяват да получат пари от държавата, които всъщност не им се полагат. Така например в най-голямата здравна и пенсионна каса в страната най-малко 30 хиляди души получавали пенсиите на техни близки с пълномощни, които са издадени преди години. "Става въпрос най-вече за хора над 85-годишна възраст", заяви пред гръцката телевизия говорителят на пенсионната каса Ровертос Спиропулос. "Затова се налага незабавно да бъде спряно изплащането на пенсии с пълномощни, които не са издадени през текущата година", казва той.

Това обаче далеч не е единственият случай на злоупотреби. В Гърция все още има и зрящи хора, които получават помощи за слепци. Този вид измама бе разкрита след като на някои острови броят на подадените от слепи хора молби за помощ драстично се увеличи. Така например през март държавни контрольори установиха, че от живеещите на остров Закинтос 700 слепи хора само 60 били незрящи и в действителност. В момента подобна проверка се извършва на остров Хиос.

Гърците - крайно време да си ходят?

 

Те искат еврото, но не и икономиите

Твърде разнопосочни са мненията за начина, по който трябва да се постъпи с Гърция. Президентът на Съюза на германската индустрия Ханс-Петер Кайтел например смята, че гръцкото правителство трябва да бъде принудено да проведе необходимите реформи. "Не може всички да се превръщаме в заложници на една страна, която парализира икономическото развитие на един цял валутен съюз", е цитиран да казва Кайтел.

Генералният секретар на Християнсоциалния съюз в Германия Александър Добринт пък застъпва друга теза. Според него с всеки изминал ден ставало все по-ясно, че излизането на Гърция от еврозоната бил единственият шанс за страната. "Европа трябва да предложи на Атина план от 3 точки: Гърция се отказва от еврото, но остава в ЕС; ЕС стартира нов план "Маршал" в подкрепа на гръцката икономика; и Гърция се връща обратно в Еврозоната веднага щом икономиката й се възстанови напълно", предлага германският политик. Въпрос на време е да видим дали и кога това ще се случи.
 

АГ, ДПА, ФАЦ, ДЦ, Е. Лилов; Редактор: М. Илчева


Станете почитател на Класа