Олимпийски дух в британски стил: Кога ще свърши целият този кошмар?

Докато спортисти от цял свят загряват в Олимпийския парк, лондончани упражняват някои от любимите си спортове: жалване, очакване на най-лошото и ругаене на властите.

Запитани преди няколко дни какво мислят за олимпийските игри, случайна извадка от жители на британската столица дадоха отговори, включващи горчив смях, думите “фиаско”, “катастрофа” и “полицейска държава”, и подробни обяснения как обикновено стигат до работата си, как това вече е невъзможно и колко нещастни ги прави това.

“Много неприятна работа”, каза преди дни ръководителят на строителен обект Стив Роджърс, пафкайки цигара недалеч от гара Виктория. Особено мъчителни са промените в метрото (”абсолютна бъркотия”), затварянето на пътища (”пълен кошмар”) и фактът, че вместо да създадат работни места в строителството за британците, олимпийските игри осигуриха работа на “някакви си литовци, румънци и чехи”.

Дори в най-добри времена постоянното мрънкане, с което по презумпция британците посрещат предизвикателствата на живота, е неизменна част от състоянието на нацията; то е присъща черта на националния характер, както и мнението на Йори за времето (”Започнете да се готвите за наводнения”, посъветва наскоро в. “Дейли мейл”).

Но дори като допуснем традиционното преувеличение, степента на тревожност сега има различен оттенък.

“Тук става въпрос за нещо, надхвърлящо обичайното успокоение, което британците търсят с кроткото си мрънкане. Олимпийските игри противопоставят хората едни срещу други”, казва 31-годишният журналист на свободна практика Дан Хенкокс.

В Туитър Хенкокс писа, че за лондончани нещата изглеждат така “сякаш някой кани гости в дома ни, иска висока входна такса, а всички ние сме заключени в мазето”. По-късно той обясни какво има предвид. “Наложиха такива ограничения на трафика и блокираха толкова улици, сякаш се готвим за военен конфликт”, каза той в интервю.

“Препоръчват на търговците да се запасяват със стоки, съветват хората да си стоят у дома, да не ходят никъде, да не пътуват с метрото, да си стоят вкъщи - все едно се грижат за вашата собствена безопасност. По улиците ни има цяла армия. Сякаш се готвим за война, а след 60 години мир това никак не се харесва на британците.”

Медиите допринасят за общото усещане за недоволство с цял куп публикации в стил “нали ви казахме”, разказващи за злополучни случки, различни проблеми и провалени грандиозни планове.

“На онези, които всекидневно ползват метрото и чието пътуване е затруднено заради олимпиадата, няма да се възстановяват пътните разходи, въпреки мрачните предупреждения, че ще трябва да чакат по 30 минути, за да се качат във влака”, съобщи в. “Ивнинг стандард”.

Междувременно “Дейли мейл”, чието неофициално мото изглежда е “Нов ужас на хоризонта!”, публикува статии, в които се казва, че стотици хиляди билети все още не са продадени, че никой не иска да гледа как жени играят футбол и че няколко трасета за състезанията с маунтийн байк няма да бъдат завършени навреме.

“Бъркотията в сигурността може да предизвика хаос сред зрителите”, обяви тази седмица вестникът редом до статия със заглавие “Отново проблеми с лондонския транспорт”.

Много лондончани имат чувството, че трябва да преглътнат неприятните страни на олимпиадата - разходите, неудобствата, всевъзможните ограничения, налагани от властите - без да се ползват от никакви облаги. Наетата срещу внушителна сума от правителството охранителна фирма се оказа изключително некомпетентна.

Олимпийските бранд мениджъри дадоха ясно да се разбере, че никой освен официалните спонсори няма да бъде допуснат да печели от игрите.

“Сякаш живеем в полицейска държава”, казва бизнесдама и обяснява как фирмата й искала да започне социална кампания в медиите, свързана с олимпиадата, но била предупредена от юристи, че ще бъде съдена и глобена, ако използва думите “олимпийски игри”.

“Затова не виждате нищо свързано с олимпиадата по витрините на магазините или по улиците - хората са твърде уплашени”, казва тя.

И още нещо: ами ако не спре да вали? В едно от най-дъждовните лета, откакто се води статистика, с порои и наводнения, длъжностни лица продължават да изразяват надежда, че дъждовете ще спрат преди началото на игрите. В действителност няма план за непредвидени обстоятелства - олимпийският стадион, на който ще се състои церемонията по откриването на игрите, няма покрив.

Президентът на Организационния комитет на игрите Себастиан Коу заяви неотдавна, че някои от олимпийските обекти извън Лондон са “подгизнали” и прикани зрителите да отидат с дъждобрани и гумени ботуши. Ако лошото време се задържи, дори на състезателите по плажен волейбол ще бъде разрешено да заменят банските си (едно от нещата, които голям брой зрители изглежда харесват най-много в този спорт) с дълги панталони и/или горнища”, казват властите.

“С риск да прозвуча малко като баща, който праща децата си на излет с екстремни преживявания, позволете ми да изтъкна очевидното и то е, че сме северна европейска държава”, каза Коу.

68-годишната Линда Вон, която се разхожда в района на гара Виктория, казва, че е озадачена от засипването на хората с наглед противоречащи си послания: Добре дошли на олимпийските игри, сега, моля, вървете си.

“Все ни повтарят да си организираме предварително нещата с оглед на игрите”, казва тя за градската програма за убеждаване на хората да си подготвят алтернативни планове за пътуване. “Ама интересно къде очакват, че може да отидем, особено когато в Лондон повечето време не се движи нищо”.

БТА

Станете почитател на Класа