Да се напиеш като чешко хлапе

Полицаи събуждат 12-годишно момче, заспало на пейка в парк в Прага, което е е толкова пияно, че не може нито да ходи, нито да говори. То е едно от седемте деца, намерени пияни от местната полиция през последния учебен ден в края на юни.

Чешките младежи бележат най-печалния рекорд в Европа сред непълнолетни консуматори на алкохол, възползвайки се от либералните закони и прекалената толерантност на родителите си, сочи европейско проучване. “Миналата година имахме повече случаи, но тази година ситуацията е по-тежка, тъй като децата са много по-пияни,” заяви Яна Прикрилова, говорителка на полицията в Прага.

Тенденцията бе потвърдена през май от проучване на Европейския проект за изследване на употребата на алкохол и други наркотици в училищата, според което чехите на 15-16 години пият най-много сред младежите в Европа.

93% от чешките младежи, момичета и момчета, споделят, че са консумирали алкохол през първите дванайсет месеца и 79 процента заявиха, че са пили през последните 30 дни. “Това е сериозен проблем и смятам, че малко сме го пренебрегнали”, заяви Индрич Воборил, правителствен координатор на политиката за борба срещу наркотиците.

Чешките деца пият в кръчмите, парковете и дискотеките, на летните лагери, у дома с родителите си, както и в училище, отбелязват проучванията.

Експерти критикуват лесния достъп до алкохолни напитки, безсилното законодателство и общата толерантност в страна, която Световната здравна организация класира през 2011 г. на второ място в света след Молдова по консумация на алкохол от възрастни.

Девет от всеки десет чехи отбелязват, че е “лесно, даже прекалено лесно да си купиш алкохол”, според проучването на Европейския проект за изследване на употребата на алкохол и други наркотици в училищата.

“Никой не си правеше труда да ни пита на колко години сме, когато бяхме на 16. А пък ако ни питаха, отивахме в друг магазин”, разказва 18-годишният Матей, който е студент в Прага и признава, че е опитвал алкохол за първи път на десет години в минибара на баща му.

“Напих се безпаметно за първи път на 16 години. Но тази възраст ми изглежда добре днес, когато видя по дискотеките млади гримирани момичета на 12 години, които лежат в безсъзнание под масите”, допълва той.

През 2011 г. в чешки болници се лекуваха за злоупотреба с алкохол близо 27 000 души, от които близо 500 непълнолетни. Според скорошно проучване, публикувано от всекидневника “Днес”, 97 процента от младежите на 15 години в промишления град Острава имат опит с алкохола, главно водка, бира или вино.

Няма проблем със сервирането на алкохол на младежите по баровете както и при купуването на алкохол от интернет. “Когато отидох в бар преди да навърша 18 години, дадох голям бакшиш на бармана, за да съм сигурен, че ще си спомня за мен следващия път”, разказва Матей.

“На концерти, където възрастта се контролира, искам от възрастен, който е леко подпийнал, да ми купи бира. Давам му и пари”, казва Матей.

Бившата комунистическа страна Чехия, в която живеят 10,5 милиона жители и е членка на ЕС от 2004 г., произвежда известни бири, но е и най-големият им консуматор в света със 134 литра на човек, сочат статистиките от 2010 г.

БТА

Станете почитател на Класа