Абсурдният процес срещу "Пуси райът" тръгна в Москва

Трите млади жени от руската пънк-рок група “Пуси райът” (Pussy Riot), съдени за “пънк-молитвата” им срещу Владимир Путин в московския храм “Христос Спасител” през февруари, заявиха, че са невинни и съжаляват, ако с действията си са засегнали религиозните чувства на някои вярващи, предаде Франс прес от Москва за започналия в понеделник процес.

Арестуваните преди пет месеца Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина се явиха на съд, за да отговарят за “нанасянето на дълбоки морални травми на православните християни”. Те може да получат до седем години затвор за “хулиганство”. Не се признаваме за виновни, заявиха обвиняемите в отговор на въпроса на съдията.

Делото се гледа в Хамовническия съд в Москва, където се състоя и емблематичният процес срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски. При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха “Момичета, с вас сме!” и “Победа!”, съобщава Ройтерс.

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм “Христос Спасител” и изпяха, акомпанирайки си с китари, “пънк-молитвата” “Богородице, изгони Путин!”.

“Изявата” им продължи 30 секунди преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още “солени” куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро затворничеството им беше удължено с шест месеца.

Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече. Арестът на “Пуси райът” може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина, и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца.

В началото на днешното съдебно заседание обвиняемите поискаха делото да бъде отложено и да им се предоставят веществените доказателства, за да се запознаят с тях Моля да ми се предоставят всички веществени доказателства - електронни носители и писмени доказателства, с които нямах възможност да се запозная, което ме прави не напълно подготвена да участвам в процеса, заяви Мария Альохина.

Трите момичета поискаха отлагане на заседанието, за да могат да се срещнат за поверителни разговори с адвокатите си. Такава среща беше насрочена за 27 юли, но тя не се състоя. В момента не сме готови за делото, казаха подсъдимите.

При огласяването на обвинителния акт прокурорът заяви, че подсъдимите по недвусмислен начин са изразили религиозната си ненавист и враждебност към християнството.

“Не сме изричали думи, оскърбителни за вярващите, Църквата или Бога”, посочват подсъдимите в изявление, прочетено на висок глас в съдебната зала от адвокат Виолета Волкова. Не сме били агресивни, водени бяхме единствено от желанието за подобряване на политическото положение, подчертаха те.

Момичетата казаха, че са били наскърбени от поведението на патриаршията, след като ръководителят на Руската православна църква патриарх Кирил открито подкрепи Путин преди президентските избори. Изразихме отношението на много вярващи към призивите на патриарха да гласуват за Путин. Бяхме наскърбени от политическите му изявления и искахме да кажем това, изтъкнаха подсъдимите.

Адвокатите от защитата поискаха патриарх Кирил да бъде повикан в съда да отговори от името на руските православни християни, но съдът отхвърли това искане. Обвиняемите нарекоха съдебното преследване срещу тях “политическа цензура”, целяща да “всели страх” у руснаците.

Въпреки че правосъдието обеща публичен процес, разрешавайки директно предаване на заседанията, прокуратурата поиска да се забрани - “от съображения за сигурност” - видеозаснемането и снимките при изслушването на свидетелите и съдът удовлетвори искането й.

“Вашингтон пост”: Путин трябва да наказва истинското беззаконие и корупция

Трите млади жени от руската пънк-рок група “Пуси райът” днес отиват на съд и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, коментира днес в. “Вашингтон пост”.

Вестникът припомня, че около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: “Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконнието в пръвосъдието”. Благодарейки за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано в британския в. “Таймс”.

БТА

Станете почитател на Класа