Само около 500 мечки има в България

Според последната оценка, мечките в страната са около 500 - 510 животни. Квотата за отстрел е 3% или 18 мечки за миналата година и 18 за тази. Това каза пред „Фокус“ Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа „Балкани”.
„Вече няколко години се опитваме, съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда и водите и Изпълнителната агенция по горите, да правим годишен мониторинг, който се случва през пролетта и през есента, съответно – октомври и април. Идеята беше - да се използват фиксиран брой маршрути, по които минават едни и същи хора всяка година и регистрират всичко, след което статистически се обработва информацията, която сме получили. След това се определя и броят на животните, които се дават за отстрел, съгласно промените в Закона за лова и опазване на дивеча”, обясни Дуцов.
Получаваме все по-малко сигнали за инциденти с мечки, защото все по-често регионалните инспекции по околната среда и водите вече си поеха тази задача да приемат сигналите и да ги проверяват на място, посочи още той.
„За последния месец до нас е стигнала само информация чрез партньорите ни от регионалните инспекции по околна среда и водите. Сигналите за инциденти по-скоро намаляват, в сравнение с предишната и по-предишната година”, подчерта Александър Дуцов.

Станете почитател на Класа