Гайдарско надсвирване се провежда в смолянското село Гела

Смолян. Започва десетото гайдарско надсвирване в смолянското село Гела, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. То ще се проведе под патронажа на Николай Мелемов - кмет на Община Смолян и на инж. Стефан Стайков - областен управител на Област Смолян.
Уникалният празник се провежда днес и утре на Илинденските поляни край село Гела. Поканени да участват са всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина.
Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи. В първата група - до 14 години – изпълненията ще са свободни и до 5 минути. Във втората група - от 15 до 20 години - задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути, а в третата - над 21 години - изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути. В надсвирването се допускат и камерни гайдарски състави от 2 до 6 гайди, като изискването при тях е за изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.
Изпълнителите на джура гайда, които желаят да участват в конкурсната програма, трябва да изпълняват мелодии от родопската фолклорна област. Всеки, който свири на гайда, може да участва, като се запише предварително или на място. Жребий ще определи реда на явяване на участниците в конкурсната програма. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател: Проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив.







http://www.focus-news.net/?id=n1682844

Станете почитател на Класа