Преглед на някои от основните теми в британския печат

Лондон. Решението на либерал-демократите да се противопоставят на промените на административните граници е сериозен удар за Дейвид Камерън, докато в противен случай това щеше са увеличи шансовете му за преизбиране. Вицепремиерът Ник Клег каза, че консерваторите са оспорили коалиционното споразумение, като са опитали за „изберат” коя част от правителствената политика да подкрепят, пише вестник “Дейли Телеграф”.
Скандалът бележи една от най-сериозните кризи на коалицията от парламентарните избори през 2010 г. насам. Източник от средите на консерваторите каза тези дни, че те са решени да продължат с промените на границите.
Преди либерал-демократите подкрепяха тези промени. Клег преди време каза, че е важно да се поправят „счупените везни на нашата демокрация” като се направят по-равноправни размерите на избирателните райони. Въпреки това вицепремиерът каза, че е взел „зрялото” решение да блокира политиката, облагодетелстваща консерваторите, за да е сигурен, че коалицията е честно и равноправно партньорство.
Изравняването размера на избирателните райони можеше да означава, че консерваторите ще спечелят с между шест и 20 места повече на следващите избори.

Великобритания е на прага на най-успешната си Олимпиада за повече от век, след като спечели два златни медала от колоезденето в зала и конен спорт по време на още един исторически ден от Игрите. Само шест дни до края на състезанията, британската делегация е само на два златни медала от това да засенчи спечелването на 19 победи в Пекин, с неколцина истински претенденти състезаващи се днес, пише вестник “Таймс”. Златните медали станаха 18, след сензационния старт за отбора по прескачане на препятствия на състезанието в Гринуич парк, където Ник Скелтън, Питър Чарлс, Скот Браш и Бен Меър победиха Холандия. Първият отбор със златен медал за Великобритания от прескачането на препятствия от 60 години насам бе воден от Ник Скелтън, отцепник в аристократичен спорт, на когото бе казано никога повече да не язди след счупването на врата му през 2000 г., а миналата година претърпя смяна на тазобедрената става. Това е шестата Олимпиада за 54-годишния състезател.

Министърът на образованието Майкъл Гоув е одобрил продажбата на над 20 училищни площадки от идването на власт на коалиционното правителство преди две години, въпреки обещанията да се защитят спортните площадки от застрояване. Данни на министерство на образованието показват, че продажбите на училищните площадки продължава дори и въпреки декларираното от министрите с коалиционното споразумение, че ще „защитят площадките за игра в училищата”, пише вестник “Гардиън”.
Джереми Хънт, министър на културата, защити политиката на правителството за спорта, отбелязвайки одобряването на решението пари от Националната лотария да отиват за спорта, но призна, че ситуацията със спорта в училищата е „разпокъсана”.
Оповестени по закона за достъп до информацията данни показват, че Гоув е одобрил 21 искания за продажба на площадки за игра от получени 22. една от подадените молби е в процес на разглеждане.

Най-високопоставеният дезертьор до момента – премиерът на Сирия Рияд Хиджаб – избяга от президента Башар Асад и се насочи към най-много плащащият поддръжник на бунтовниците в страната, богатият на петрол Катар, пише вестник “Индипендънт”. В бруталната война, включваща почти толкова цинизъм, колкото и кръвопролития, бягството на Хиджаб – макар и силно символичен удар за режима – не представлява сериозен проблем за президента.
Както генералите и дипломатите заминали в изгнание преди него, премиерът също е сунит. Башар продължава да управлява над малцинството Алауити в партията Баат и правителството. Те все още са лоялни към него.

Станете почитател на Класа