Гърция се сблъсква с непоколебимостта на своите кредитори

Атина. Гърция се сблъсква с непоколебимостта на своите кредитори, пише френският вестник „Фигаро”. Премиерът Андонис Самарас ще се опита да получи жест на снизходителност от Европа, за да устои на натиска на левите партии от своята коалиция.
След триседмична пауза спасяването на Гърция от фалит отново е в центъра на вниманието, като раздвоеността по въпроса се интензифицира. Липсата на конкретен напредък по време на лятото прави ключови преговорите през идните дни. Всичко ще започне в сряда с визитата в Атина на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Гръцкият премиер Андонис Самарас след това ще отпътува за Берлин в петък, и после за Париж в събота, за да се срещне с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, като преди това германският канцлер и президентът на Франция ще проведат среща помежду си в четвъртък вечерта по време на вечеря в Берлин, на която ще се опитат да изравнят позициите си.
Залогът от страна на Атина е двоен. С отпускането на необходимия за оцеляването на страната втори транш на помощ в размер на 31.5 млрд. евро ще се успокои климатът на недоверие сред публичните кредитори през следващите седмици. Гръцкото правителство трябва да докаже на своите партньори, че е способно да изпълни поетите си ангажименти, като ще представи в края на август списък на мерки за икономии на стойност 11.6 млрд. евро.





focus-news.net

Станете почитател на Класа