Путин губи рейтинг, елитите се раздробяват

Популярността на първите лица в Русия намалява и на този фон елитите се раздробяват все повече, пише в. “Независимая газета”. От пролетната президентска кампания рейтингите на президента Владимир Путин и на премиера Дмитрий Медведев са спаднали с 6 и със 7 на сто.

По данни на центъра “Левада” днес хората в Русия, одобряващи дейността на Путин, са 63 процента, а 57 на сто одобряват работата на Медведев. Недоволните от президента са 35 на сто срещу 30 процента през май, а делът на недоволните от политиката на Медведев е нараснал от 35 на 41 процента.

В същата пропорция расте и антипатията на електората към руското правителство. Над половината анкетирани (52 на сто) не одобряват работата на кабинета. От 33 на 41 процента е скочил делът на гражданите, убедени, че нещата в Русия се движат в неправилна посока. Градусът на народната любов към държавните лидери неотклонно пада, изтъква вестникът.

Същевременно рязко се засилва фрагментирането на елитите в Русия, сочи анализ на социологическата “Лаборатория на Крищановская”. Директорът на центъра Олга Крищановская, автор на доклада, посочва като “ускорител” страха на управляващата класа пред очакваното наесен изостряне на социално-икономическите проблеми.

Властите мислят само как да не експлодира всичко наведнъж - това обяснява и ролята на силовите структури в управлението, “и главната роля на щаба на президентската администрация, чийто стремеж е да не допуснат социална експлозия, да успокоят населението”, казва пред всекидневника Крищановская.

Политическата система в Русия вече е нестабилна и това е “основното главоболие” за елитите, а въпроси като делото срещу “Пуси райът” например “са нещо второстепенно за първите лица”, твърди тя.

Според социоложката управляващата класа не се дели по идеологически принцип и виждаме просто борба за власт. Елитите се фрагментират според възрастта, защото Медведев (като президент, б. р.) подмладяваше управленската система. По-консервативната и по-възрастна част от елита се подразни и се люшна към Путин. А по-младите - към Медведев с надеждата бързо да направят кариера, ако Медведев остане за втори мандат, обяснява Крищановская.

Хората от елита, заложили на Медведев, изгубиха - днес те са разочаровани, обидени и готови да действат против Путин вътре в управляващата класа, потвърждава информиран източник от парламента. “Мнозина наблюдатели са убедени, че тези хора подхранват финансово опозиционните лидери”, казва той.

Политологът Игор Юргенс дели управляващата класа в Русия на “пазители” и “прогресисти”. Последните държат “Русия да се държи сравнително прилично - и във външната, и във вътрешната сфера”. За “пазителите” обаче “самодържавието, православието и народността” с известни нюанси до ден днешен са и лозунг, и смисъл на живота”, посочва експертът.

Доверието на хората в Русия към президента и премиера не е било тъй ниско от декември миналата година, коментира данните на центъра “Левада” “РБК дейли”. Негови експерти обаче не виждат заплаха в тази тенденция и смятат, че “политиците имат куп шансове да подобрят реномето си, използвайки натрупания вече политически капитал”.

Доверието към политиците в Русия като цяло остава високо, твърди анализаторът Сергей Марков. “Рейтингът на руския президент е сред най-високите в Европа, ако погледнем държавите, където се правят такива допитвания”, заявява той.

Евентуалните промени ще зависят изцяло от действията на самия президент, смята експертът. “Хората дадоха на Путин картбланш. Според оценката ми - за година и половина”, посочва Марков. Той препоръчва на държавния глава да насочи усилия към индустриализацията на Русия, осигуряването на по-достъпно образование, медицина и транспорт, също и “да тикне в затвора двамина олигарси, забравили коя страна е тяхната родина”.

Владимир Путин губи доверие и половината хора в Русия не желаят да се кандидатира за четвърти президентски мандат, пише “Комерсант”. Според социолозите от “Левада” 49 на сто от руските граждани искат след шест години президент да стане не Владимир Путин, нито Дмитрий Медведев, а друг човек, отбелязва изданието.

“Нито един лидер в Европа или САЩ не може да се похвали с такъв рейтинг на подкрепа” като Путин, твърди обаче пред “Комерсант” Андрей Исаев от ръководството на управляващата партия “Единна Русия”. Според Исаев ако утре започне война между Израел и Иран и Владимир Путин успее “да опази Русия от намеса в този военен конфликт, за четвърти мандат на Путин ще се обявят вече 90 на сто от запитаните”.

БТА

Станете почитател на Класа