Борба между елитите в Русия вещае оставки

Руският премиер Дмитрий Медведев задължи всички служители в държавните корпорации и компании да декларират доходите си, пише “Независимая газета”. Според вестника постановлението е издадено часове след като президентът Владимир Путин заяви, че участва в назначаването на ръководствата на тези структури.

“Медведев подписа постановлението, излязъл вече в отпуск - впрочем без да остави заместник начело на кабинета. Експерти съзират в действията на премиера поредната демонстрация на самостоятелност. И твърдят, че борбата между елитите, стоящи зад фигурите на първите държавни лица, не само не е стихнала, но се развива по възходяща линия и крие риска от оставка на правителството наесен”, пише изданието.

Междувременно “народът е в неведение и смята Медведев за младши член на (управляващия) тандем”, посочва експертът Николай Петров. Той допуска, че Путин “ще бъде принуден да смени правителството на Медведев”. “Тогава ще трябва събитието да бъде подготвено някак и онова, което става днес, изглежда точно такава подготовка”, добавя политологът. Той припомня, че изявленията на руския премиер и на президента са се разминавали и в други “показателни” случаи.

“Днес всеки от двамата бивши съуправници, членове на тандема, прави опити да се самоутвърди” - обяснява аналитикът Игор Бунин. Според него Медведев не е оставил заместник, излизайки в отпуск, “за да покаже отново, че е незаменим като премиер, защото стига някой “да повърти кормилото” един месец и може да се появят съмнения дали си незаменим”.

Социоложката Олга Крищановская не вижда обаче остра конфронтация в думите и решенията на Путин и на Медведев. Двамата действат “доста съгласувано”, твърди тя - просто Путин говори за назначенията като за важен прерогатив, който е запазил, а Медведев - “за частни моменти”.

Въпросът за кадровите назначения е несъизмеримо по-важен за руската власт от отделните тактически решения, изтъква тя - “Медведев в случая е локален политик, а Путин - универсален”. Същевременно действията на Медведев още от времето на президентския му мандат според нея са допринесли за борбата между елитите в Русия.

Разцеплението по върховете все повече нараства заради слабата легитимност на властта след последните избори - “мнозина мислят, че държавният глава вече няма да ги защити и затова трябва да се държат по-настрана от властта”, коментира Крищановская.

Владимир Путин промени състава на президентския Съвет по физкултурата и спорта. “Ведомости” обръща внимание, че от съвета е изключен премиерът Медведев. Докато президент беше Медведев, той делеше ръководството на съвета с първия си заместник и председател на неговия президиум - тогавашния премиер Владимир Путин, напомня всекидневникът.

“Сега президиум няма да има - цялата власт в съвета ще се събере у председателя Путин, а премиерът Медведев е изключен от съвета, както и повечето министри”, пише изданието.

“Ведомости” допълва, че в президентския съвет е намаляла “тежестта” на ръководството на Олимпийския комитет на Русия. Изключени са шефовете на Сметната палата, но са запазили постовете си едри бизнесмени, оглавяващи отделни спортни федерации.

Със съдействието на Медведев руският Олимпийски комитет предложи навремето план за реформи в руския спорт след провала на националния отбор на олимпиадата във Ванкувър през 2010 г., напомня вестникът. Според негови източници от комитета и от Кремъл обаче Министерството на спорта и оргкомитетът на олимпиадата в Сочи през 2014 г. “блокирали тази реформа”.

От новия състав на президентския ресорен съвет “става ясно, че замислената реформа, дори да започне, ще е след игрите в Сочи”, констатира спортният журналист Евгений Зуенко. “Руският спорт деградира и резултатите от олимпиадата в Лондон не бива да ни заблуждават: от олимипиадата в Пекин досега не са станали системни качествени промени”, заявява експертът Дмитрий Тугарин.

Управляващата партия “Единна Русия” чака нейният лидер - премиерът Медведев, да се върне от отпуск, за да съгласува с него използването на образа му и негови цитати в кампанията за местните избори в страната през октомври, пише “Комерсант”.

Източник от ръководството на партията уточнява, че Медведев трябва да внесе яснота кои цитати от негови изявления да се използват - “последните или по-раншни”. Медведев постоянно обикаля регионите на Русия и провежда срещи с партийния актив - “това е вече сериозна подкрепа”, допълва Сергей Неверов от ръководството на “Единна Русия”.

БТА

Станете почитател на Класа