Делян Добрев: Няма да има увеличение на цената на газа и парното

Делян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за предаването на БНТ "Денят започва"

Водещ: Сега минаваме веднага към една тема, която е изключително актуална. В понеделник след пет месеца чакане, руската компания „Газпром” най-накрая подписа официално обещаната още през март 11-процентна отстъпка в цената на газа. Намалението ще важи до края на годината. Колко точно обаче ще бъде то не е ясно, защото ще зависи от количествата газ, които ще купим. Казвам, добро утро, на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Добро утро.
Делян Добрев: Добро утро.
Водещ: Страшно много въпроси към вас. Затова веднага започвам. Кога всъщност ще стане ясно колко ще е намалението на газа за България?
Делян Добрев: То е ясно и сега. Намалението ще бъде 11%. Колко ще бъде неговото цифрово изражение ще се знае в края на декември, когато ние вече ще сме изконсумирали всички количества. Това, което в момента подписахме вече с вчерашна дата и то е факт. Всъщност с понеделник дата, в сила от 1-ви април действа средна отстъпка от 11,1% по трите договори. Всички количества, които ние купуваме ще бъдат средно намалени с 11,1%.
Водещ: Добре, вашите очаквания какви са за цифрово /.../?
Делян Добрев: Предварителните разчети бяха, че тази сума ще е около 115 милиона долара в абсолютна стойност намалението, но това зависи от това колко количества закупят „Булгаргаз”, защото те в един период от време, в началото на този период, още второто тримесечие изпитваха затруднения с паричния поток. И затова не поръчваха толкова газ, колкото газ се очакваше да поръчат, за да нагнетят в Чирен.
Водещ: Добре. Ще ви помоля за кратък коментар на думите от вчера на председателя на енергийния регулатор Атанас Семерджиев. Той каза, че въпреки това намаление, тази отстъпка в цената на газа, всъщност поевтиняване на парното е възможно, но някак си беше доста уклончив по тази тема. По-скоро каза, че няма да има увеличение на цената на парното и на природния газ. Вие очаквате ли това да се отрази на тази цена?
Делян Добрев: Факт е, че в последните няколко регулаторни периода цените на газа и на парното се задържат и в „Булгаргаз” се трупа един недовзет приход, който ще даде отражение и ще намали, грубо казано, тази отстъпка. Това се е правело от регулатора, разбира се в полза на потребителя, но заради това няма да се почувства осезателно най-вероятно намаление на цената на газа и на парното, въпреки тези 11% отстъпка в цената. Предстои да видим колко точно ще бъде намалението. Най-малкото, което може да се каже, че няма да има увеличение на цената на парното и на газа, което никак не е малко на фона на увеличаващите се цени на бензин и на дизел например. Всъщност цената на газа се формира по същия начин, както се формира цената на бензина. Виждаме, че бензинът в последните няколко месеца скочи с двуцифрени проценти, докато това няма да се случи с цената на газа и на парното.
Водещ: Добре. Стана ясно, че на 15-ти ноември ще бъдат подписани договорите с „Газпром” за доставка на газ след края на тази година. Преди пет месеца още, когато станаха, когато бяха първоначалните преговори с „Газпром” по този въпрос, казахте че между нас и руската страна има много отворени въпроси. Успяхте ли през това време да се споразумеете с руската компания, т.е. да извоювате да отпадне принципът, при който си плащаме независимо дали използваме договорените количества газ или не? Всъщност до колкото си спомням, това беше един от основните отворени въпроси.
Делян Добрев: Все още не сме приключили преговорите по новия газов договор. Такъв трябва да имаме, защото след 1-ви януари ние нямаме договор, по който да получаваме количества газ. За съжаление въпреки нашите усилия да построим интерконекторните връзки, в колкото се може по-съкратени срокове, ние едва преди десетина-петнадесет дни направихме първата копка на интерконектора с Румъния. Предстои следващите шест месеца да направим първа копка на интерконектора с Гърция. И съвсем скоро ще обявим и конкретни планове за интерконекторна връзка с Турция. За съжаление обаче те няма да са готови преди 1-ви януари. Ние нямаме друга алтернатива за доставка на газ. Така че след 1-ви януари трябва да имаме договор отново с „Газпром” за определени количества газ. Този договор трябва да бъде достатъчно гъвкав, така че да ни позволи, когато ние имаме алтернатива за доставка на газа и тази алтернатива е по-изгодна за България тя да бъде ползвана. А да не сме ангажирани за дълъг период от време с големи количества газ и да не можем да купим от другаде, когато имаме такава възможност. И разбира се тази диверсификация чрез интерконекторите за мен дори не е най-важното. То е много важно, ние работим в съкратени срокове, виждате вече, че се строи връзката с Румъния. Първият газ по нея ще потече може би март следващата година, а най-късно през май следващата година ще са приключили всички дейности и ще е въведен в пълна експлоатация. Но по-важното е...
Водещ: Връзката с Турция кога очаквате да тръгне?
Делян Добрев: Връзката с Турция в рамките на няколко месеца ще оповестим и конкретни планове и срокове за изграждане на връзката с Турция. Но по-важното от тези интерконектори е местният добив. Това е най-важната алтернатива за България. Този местен добив ще ни даде не само диверсификация, той ще ни даде енергийна независимост.


Станете почитател на Класа