Асен Величков: Гражданското общество има най-голям интерес от плурализма в медиите

На 21 септември от 11:00 ч. в Червената къща ще бъде представена Европейската инициатива за медиен плурализъм. За инициативата Агенция “Фокус” разговаря с националния координатор на проекта и управител на Център за развитие на медиите – Асен Величков.

Фокус: Г-н Величков, какво представлява Европейската гражданска инициатива?
Асен Величков: Това е нов механизъм, влязъл в сила през пролетта на 2012 г. като следствие от приетия през 2007 г. Договор от Лисабон. Оттогава, при спазването на определени условия, 1 милион граждани на Европейския съюз получават право да участват пряко в разработването на политиките на съюза, като призоват Европейската комисия да направи законодателно предложение в дадена област. ЕК следва да изработи съответната регламентация, да я внесе в Европейския парламент и, ако там бъде приета, да стане валидна за всяка страна-членка на съюза. Давам си сметка колко фантастично звучи такова пряко гражданско участие на фона на проблемите с функционирането на демократичния ред у нас, но с подобни стъпки Европа, в която се е родила демокрацията, наистина има за какво да се гордее.
Фокус: Вие сте координатор за България на такава гражданска инициатива – бихте ли ни разказали повече за нея?
Асен Величков: Европейската инициатива за медиен плурализъм е проект на международната неправителствена организация „Европейски алтернативи”. Тя е основана в Италия, и там екипът стига до идеята за използването на въпросния механизъм, след като години наред работят за преодоляването на монопола на медийната група на бившия италиански премиер. В процеса на работа установяват, че повечето страни-членки на ЕС имат сходни проблеми в областта на медиите, като един от най-ярките примери напоследък е противоречивата политика на унгарското правителство. Монополът в медиите не е подминал и стара демокрация като Великобритания, и съседна Румъния. България трайно е окупирала последните места за Европа в различните международни класации и доклади по отношение на независимост на медиите и свобода на словото, поради което фондация Център за развитие на медиите също беше поканена за партньор. В коалицията влизат организации от общо 9 страни – Италия, Великобритания, Франция, Португалия, Холандия, Белгия, Унгария, Румъния и България. Някои от по-известните са „Репортери без граници”, Международният Алианс на журналистите, Югоизточно-европейската мрежа за професионализация на медиите (SEENPM) и др. Ние настояваме за подобрения в Директивата за аудиовизуалните медийни услуги (или за приемането на нова Директива за аудиовизуалните медийни услуги), целяща частична хармонизация на национални правила относно собствеността на медиите и прозрачността на процесите, утвърждаване на стандартите на европейско ниво и постигане на достатъчна независимост на органите, регулиращи медиите, като необходими стъпки по посока на правилното функциониране на вътрешния пазар.
Фокус: Смятате ли, че има монопол в областта на медиите в България?
Асен Величков: На хартия сигурно няма монопол, но на практика няма и плурализъм. Имам навика всяка сутрин да преглеждам печата и ми прави силно впечатление, че напоследък във все повече вестници излизат идентични материали, въртят се едни и същи гледни точки. От вестниците се пренасят в сайтовете и обратното – къде под формата на преразказ, къде като директно присвояване. Отделно печатните медии се четат по телевизиите, а техните новини и предавания пък се преразказват във вестниците. Този цикъл, това типизиране и опростяване е много притеснително явление, защото възпитава лениви журналисти и зле информирани читатели и зрители. Вследствие на което, доверието в българската журналистика е спаднало драстично и това не е само субективно наблюдение. Потребителите на медии у нас са сериозно подценени от издателите и собствениците на медии.
Фокус: Как една гражданска инициатива може да подобри медийната среда у нас?
Асен Величков: Личното ми убеждение е, че влошената среда не е проблем нито на управляващите, нито на една или друга медийна групировка – това е проблем на цялото обществото, което се стреми към демокрация. Кой има най-голям интерес от плурализма, ако не публиката, гражданското общество? В този смисъл ние нямаме намерение да се борим срещу нещо или някого, а по-скоро да обединим различни медии, журналисти, медийни и ПР експерти, рекламодатели, професионални и граждански организации в една неформална коалиция за медиен плурализъм, която да застане зад една изцяло позитивна кампания. Кампания, която ще стартира през октомври и ще продължи точно една година. Чрез различни събития, видео клипове и печатни материали ще се обърнем към обществото, към отделния зрител и читател, към младите хора в България и ще се опитаме да им помогнем да разберат колко е важно медиите да са свободни и независими, да предоставят различни гледни точки и право на избор. Вярваме, че именно това е начинът да се промени средата, защото медиите трябва да служат на хората, а не на нездрави икономически или политически интереси.

Станете почитател на Класа