Китайски технологични гиганти били заплаха за сигурността на САЩ

Американската Комисия по разузнаване предупреди, че двете водещи китайски компании за телекомуникационна техника - "Хуавей текнолъджис" и "Зет Ти И Корпорейшън", представляват сериозна заплаха за сигурността на САЩ.

Затова експертите препоръчват на регулаторните органи да блокират операциите по сливане и придобиване на фирми в САЩ от страна на двата гиганта. Тя съветва също американски правителствени системи да не използват оборудване от двете компании, а американските частни фирми - да избягват да работят с тях.

Причината за тревожния призив са резултатите от продължило близо година разследване на комисията. Докладът на компетентния орган може да попречи на двете китайски корпорации да разширят бизнеса си в САЩ. Те са критикувани, че не са предоставили достатъчно информация, за да разсеят безпокойствата за регулативно взаимодействие с китайските власти.

Комисията посочва, че разполага с твърдения на неназовани експерти от тази промишленост и от настоящи и бивши служители на "Хуавей", подсказващи, че компанията може да е отговорна за подкупи и корупция, дискриминационно поведение или нарушения на авторското право.

Въз основа на събраната поверителна и неповерителна информация смятаме, че не може да се има доверие на "Хуавей" и Зет Ти И, че не са под влияние на чужда държава, което ги прави заплаха за сигурността на САЩ и нашите системи, подчертава комисията.


Станете почитател на Класа