Николай Младенов отказа да отговаря на въпроси за информацията, която свързва баща му със структури на бившата ДС

Министърът на външните работи Николай Младенов отказа да отговаря на въпроси, свързани с информацията, която се разпространява в интернет, за работата на баща му в структури на бившата Държавна сигурност. Не ви ли е малко неудобно да ми задавате такива въпроси. Това каза Николай Младенов в интервюто за предаването на бТВ „Тази сутрин”, още докато водещият се опитваше да го попита по повод информацията, която засяга член на неговото семейство, покойник. „Неудобно ми е, обаче ще ви попитам, защото се появи”, каза водещият, а Младенов му отговори: „Тогава не го правете. Аз не ви питам за родителите ви и ви моля да не бъдете част от тази комунистическа конспирация, която иска да обясни дейността на едни хора с техните роднини и с техните родители”.
Не намесвайте баща ми, не намесвайте родителите ми и семейството ми, защото ставате част от една много мръсна кампания. Нямате място в нея и не смятам, че е коректно – каза Младенов.
Мисля, че ви отговорих, не искам да влизам в тази тема. Изключително неприятно е, когато за един човек, който и да е той, се опитват да съдят за действията му на базата на неговите роднини. Аз не съм го правил това, политиката, която съм заявил, е ясна и категорична, и ще я преследвам до последния ден на това правителство, и се надявам, че тя ще бъде успешна. България не може да бъде представлявана от хора, които са били свързани с Държавна сигурност. Аз няма да позволя посланик в страна – член на Европейския съюз, изпратен `70-те години там, да шпионира срещу тази страна. Да разработва канали на влияние и т.н., да представлява съвременна България.
На опитите на водещия да го попита – дали е вярна информацията все пак и, че тази негова принципна позиция е атакувана, Младенов го прекъсна с думите: Това не е принципна позиция, това е позиция, която е ясно заявена, тя е политическа позиция и това е позиция на това правителство. Това можем да дискутираме, каза Младенов. Но недейте да ставате част от една долна кампания, каза Младенов. Той два пъти отказа да отговори кой стои зад тази кампания.
Недейте по този начин да действате, по който са действали същите тези комунисти, които сега са толкова праведни, през `40-те години – каза Младенов на водещите. Говорите на базата на някакви приказки, добави той. Не ви ограничавам правото да питам, каза Младенов, но бъдете така добри да уважавате моето право да говоря за политиката, която следвам, заключи Младенов.



Информационна агенция "Фокус

Станете почитател на Класа