Не ги е страх от демокрацията

Регионалните избори в Русия - както очакваха всъщност повечето аналитици, приключиха практически навсякъде с победа на “Единна Русия”. Водачът на тази партия и министър-председател Дмитрий Медведев гордо заяви, че всички “чакаха партийно фиаско”, но “нищо такова не стана”.

Във връзка с това формалният лидер на “единните” се изказа в смисъл, че “демокрацията не е страшна”, а напротив - потребна за неговата партия. И е трудно да спорим, ако виждаме в демокрацията не идеология, а изборна процедура, която в Русия вече са се научили прекрасно да управляват.

“Демокрацията не е страшна за нас, тя ни е потребна, за да бъде силна нашата партия”, заяви Медведев на съвещание в щаба на “Единна Русия”. Това изявление, сякаш огледало, отрази всички страхове, комплекси и амбиции на днешната руска власт.

Първо, тя наистина се страхуваше да не изгуби изборите. Властта у нас има представа за същинските нагласи сред хората и изпитва трайно недоверие към собствените си сили. Протестните настроения, избухнали в началото на годината, будеха големи опасения у нея; тя очакваше наесен протестните прояви пак да ескалират - този път в провинцията. Но данните, пращани “нагоре” от аналитици и политтехнолози, излязоха верни – протестите временно се поуталожиха и едва ли ще бъдат подновени сериозно до пролетта.

Второ, властта много се радва, че най-страшните й очаквания останаха несбъднати. “Единна Русия” спечели победа, опозицията бе посрамена, партиите станаха повече, а колкото до губернаторските избори, управляващите успяха да ги проведат макар и с шумни скандали като този в Брянск, затова пък с предизвестен резултат. Точно това е стабилността, тъй желана от руската власт и означаваща според нея несменяемост на управляващата класа.

Трето, Медведев открито даде израз на нещо, усещано от повечето “единни” - лош изборен резултат би наложил промени в днешната управляваща партия. Би я принудил може би дори “да закрие проекта” и да гради нов - на основата на Общоруския народен фронт, както се говореше и пишеше доста.

Сега вече “Единна Русия” може да се поотпусне. След като вярва на собствените си отчети, често пъти фалшифицирани, властта ще повярва и в своята победа на местните избори, тъй че ще се откаже от реформи в управляващата партия.

Четвърто, руските власти открито признават, че не ги е страх от демокрацията като процедура, защото знаят вече как да управляват тази процедура. Без да обръщат внимание на опозицията, която заявява например, че в Саратовска област - бащиния на днешния първи зам.-шеф на президентската администрация Вячеслав Володин, “Единният ден за фалшификации мина успешно”*. Естествено бяха регистрирани “незначителни нарушения”, но както винаги ни казват, невъзможно било те да се отразят на резултата.

Победата на властовата партия е заслуга на хората, “въртели кормилото” на вота. “Единна Русия” нямаше начин да не спечели, като знаем, че на места активността бе само 15-17 на сто. При толкова слаб приток на избиратели към урните всеки може да бъде “обработен” поотделно и да се получи исканият резултат даже без съществени фалшификации.

Не говорим изобщо за победните рапорти на шефа на ЦИК Владимир Чуров, заявил, че активността била “по-висока от европейската” (явно по чудотворен начин го е пресметнал сам). Нито пък за признанието му, че по време на изборите от секциите са били отстранени 70 наблюдатели, дори членове на изборни комисии, а част от прословутите автоматизирани комплекси за обработка на бюлетините или са останали неизползвани, или временно са спирали да работят по време на вота, или пък направо са се повреждали.

Най-важното обаче не са фалшификациите, а фактът, че днешната власт е създала такава демократична процедура, при която винаги може да открие технологичен похват, за да произведе избори сравнително законно, но резултатът изобщо да не отговаря на истинските нагласи сред хората.

Затова - пето - длъжни сме да отбележим, че от гледна точка на политическата теория (и на практиката, безспорно ще покаже времето) руската власт няма причини да се радва. Демокрацията не е само процедура. И е по-добре народът да има възможност да изразходва отрицателните си емоции на избори, а не чрез протести и демонстрации.

Щом в страната дълго време няма никакви промени - дори насред икономическа криза, това не е положителен, а само негативен сигнал. Което днешната власт просто забравя – в маниакалния си стремеж да запази доминиращо положение за дълги години напред.

Едно общество, в което не се случват промени, явно е недъгаво. Някой ден то или ще “експлодира” - и то съвсем не с мирни маршове на “интелигентната” опозиция из московските булеварди, или кротко ще умре, защото е получило от политиците травми, несъвместими с живота. И нека се надяваме, че Русия все още има шанс да открие някакъв трети път, вместо да прави народа заложник на комплексите, обзели властта.

Още по темата: “Единна Русия” доминира при “електорална умора”

Губернаторите в Русия вече не се назначават; в бюлетините има повече партии; партията “Единна Русия” остава доминираща сила в страната. Така руски издания обобщават характерните моменти от вчерашните местни избори в 77 от общо 83 региона на Руската федерация.

От 40 регистрирани партии само 28 имаха право да участват в изборната надпревара, тъй като другите не свариха да изпълнят всички необходими условия, уточнява “Росийская газета”.

Сред общо 4848 избори и референдуми на всички равнища официозът откроява вота за губернатори в пет области - Амурска, Брянска, Рязанска, Белгородска и Новгородска, посочвайки, че страната избира губернатори с пряко гласуване за пръв път от 2005 г. и че това е “един от ключовите моменти на мащабната политическа реформа”, обявена от президента Владимир Путин през 2004 г.

Гражданите не оцениха подарената им възможност да избират губернатори - избирателната активност в различни секции се колебаеше от невисока до “аналогична на предходните избори”. Експертите обясняват това с “електоралната умора” и многобройните нарушения, убили желанието да гласуваш, пише “РБК Дейли”. “Мащабът на бедствието е смайващ”, признават кандидати, цитирани от вестника.

“Регионалните избори минаха по-мръсно от парламентарните” миналия декември, твърди вестник “Независимая газета”, според който новините от изборните секции вчера са напомняли “по-скоро сводки от фронта”.

Опозиционери от извънпарламентарната партия “Яблоко” съобщили например, че в Тулска област фалшификатори счупили пръста на Людмила Егорова от местна избирателна комисия, която се опитала да им попречи. В Рязанска област пък бил бутнат от стълбите правозащитникът Сергей Ежов, “проявил според чиновниците прекомерна активност”.

“Московский комсомолец” информира, че според щаба на Вадим Потомски - кандидат на комунистите за губернатор на Брянск, негов активист се опитал да възпрепятства хора, раздавали удостоверения за гласуване на друго място направо на улицата, от колата си. Мерцедесът обаче блъснал Руслан Шендрик и го влачил 300 метра.

Според “Росийская газета” броят и видът на сигналите за нарушения говорят за “малко по-малко напрежение”, отколкото по време на вота за Държавна дума. До вечерта почти половината избиратели, обадили се на “горещата линия”, се оплаквали от “течащи покриви, повредена канализация и други битови трудности”, а за нарушения на избирателни права сигнализирали 29,4 на сто при над 40 процента на федералните избори, пояснява всекидневникът.

Кремъл твърди, че този път федералните власти са се отказали строго да регулират кампанията на всички равнища, пише “Независимая газета”. Негов източник от президентската администрация заявява, че властите са поели “курс към преминаване от политтехнологии към политика”.

“Политтехнологията е тактика. Политиката е стратегия. Да се гонят проценти е безперспективно. Високите показатели, ако не се посрещат с доверие, лишават властта от легитимност. Конкурентната борба е по-важна от процентите”, казва събеседникът на вестника. Той обаче признава, че новата стратегия не винаги е била следвана и е имало “опити да се използва административен ресурс”.

“Специфичното в руската политическа култура е, че играчите признават фактора публична честност за архаичен и губещ. В най-добрия случай - за дреболия, незаслужаваща внимание”, коментира “Независимая газета”.

Първата регионална изборна кампания след вота за парламент през декември показа, че “Единна Русия” остава доминираща партия. Вчера нейният лидер - премиерът Дмитрий Медведев, изрази задоволство от това, пише “Комерсант”.

Същевременно либерализацията на партийното и изборното законодателство повиши резултата на партиите новаци за сметка на парламентарната опозиция. А основен резултат от кампанията бе ниската избирателна активност. Според експерти “Единна Русия” дължи победата си най-вече на пасивността, проявена от избирателите, посочва изданието.

И в петте области, където имаше губернаторски избори, печелят действащите глави на регионите - кандидати на управляващата “Единна Русия”, отбелязва то, като се позовава на предварителни резултати и данни от екзитполове.

Руски политолози обаче акцентират в коментари за вестника върху ниската избирателна активност. Легитимността на днешната политическа система в Русия намалява и в страната се формира неустойчива ситуация, предупреждава пред “Комерсант” аналитикът Ростислав Туровски.

БТА

* Алюзия с обявения в Русия на 14 октомври Единен ден за гласуване, б. р.

Станете почитател на Класа