Българка е най-влиятелна в света на съвременното изкуство

Каролин Кристов-Бакарджиев е обявена за най-влиятелната жена в съвременното изкуство. Нещо повече тя е първата жена, оглавила класацията на престижното британско списание "Арт Ривю".

Както подсказва фамилията й Кристов-Бакарджиев има български корени, но е родена в САЩ. Тя е куратор на изложбата Документа 13, която се провежда в германския град Касел

На второ място се нарежда Лари Гагосян, който беше четвърти в миналогодишната класация. Предишният победител китаецът Ай Вейвей оформя първата тройка.

Каролин Христова-Бакърджиева е родена е през 1957 г. в Ню Джърси в семейството на български емигрант лекар и италианска археоложка. Тя завършва история на изкуството и литература в университета в град Пиза през 1981 г.

До 1999 работи като куратор на свободна практика и организира изложби в много страни по света. От 1999 до 2001 година е старши куратор на изложбите в Центъра за съвременно изкуство P.S.1 в Ню Йорк. Понастоящем е главен куратор в музея за съвременно изкуство Castello di Rivoli в Торино.
news.bgnes.com

Станете почитател на Класа