Изследват антираковото въздействие на зеления чай

Полифенон Е, който се съдържа в зеления чай, не позволява на раковите тумори да се развиват. Той може да помогне в профилактиката и лечението на рака на млечната жлеза, смятат американски учени.

Откритието беше представено по време на 11 ежегодна международна конференция по проблемите на рака.

В изследването са участвали 40 жени с хорманално независим рак на гърдата. Част от тях са получили полифенон Е, който блокира растежа на съдовите ендотели и хепатоцити, провокиращи растежа на раковите клетки и тяхното преместване в здравите тъкани. С помощта на другата група, която е получавала плацебо, учените са контролирали експеримента.

"Много изследвания обръщаха внимание на epigallocatechin-3-gallate, който е една от основните съставки на зеления чай. Те разглеждаха неговото антираково въздействие, но беше много трудно да се проведе изследване с хора. И макар нашето проучване да е твърде малко, за да може да каже със сигурност, че зеленият чай предотвратява рака на гърдата, то може да разшири нашите познания за действието антираковите механизми", заяви доцентът от катедрата по медицина и епидемиология на медицинския център в Колумбийския университет Катрин Крю.

Участничките в изследването са били разделени на групи, всяка от които е получавала по 400, 600 или 800 милиграма полифенон Е или плацебо два пъти седмично в течение на 6 месеца. През този период лекарите са взимали проби урина и кръв от пациентките на два, четири или шест месеца след началото на експеримента.

При жените, които са получавали полифенон Е, се е наблюдавало значително съкращаване на растежа на хепатоцитите. Регистрирано е също така и намаляване на съдовите ендотели.

Учените предупреждават, че все още е твърде рано да се говори за профилактиката на рака на млечната жлеза със зелен чай.
news.bgnes.com

Станете почитател на Класа