Местан: Не експлоатирайте казуса "Кърджали"

Казусът "Кърджали" е пряко следствие от отсъствието на общ прочит на историята. Това заяви в декларация от името на ПГ на ДПС зам.-председателят на движението Лютви Местан. Имаме нужда от общ, градивен, интегриращ прочит на историята, без нихилизъм, без отрицание, така че всеки исторически факт да получи своето признание. Има такива безспорни събития и личности. Няма 3-ти март, до който до българските знамена аз и моите колеги да не стоим редом с представители на другите политически сили. Това е датата, която бележи възстановяване на българската държавност, добави Местан.

Това не е политическа показност, още по-малко куртоазия, а отговорна и искрена позиция на партията, която застъпва тезата, че в историята е важен урокът.

В края на декларацията си от партията призоваха да не се прави експлоатация на казуса Кърджали, за да се избегне рискът от провокирането на разделителни и за толерантното ни гражданско общество линии.

От своя страна народният представител от „Атака” проф. Станислав Станилов бе категоричен, че общ прочит на историята за партията му не може да има.

Общ прочит на историята за „Атака” не може да има, когато има различни ценностни системи, историческа съдба, национални герои.

Събитието в Кърджали заслужава нашето осъждане и нищо повече. Надявам се, че това ще отвори очите на колегите – общ прочит на историята няма, османско присъствие няма, има османско владичество, заяви проф. Станилов, уточнявайки, че не мрази турците, но за него интересите на българските граждани стоят най-високо.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа