Лекари: Държавата умишлено води общинските болници към фалит

Директори на общински болници заявиха във вторник, че фалитът на по-малките лечебни заведения се дължи на целенасочена държавна политика.
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването оспори твърденията на здравното министерство, че общините не са ангажирани със своите болници и има лош мениджмънт, поради което болниците трупат дългове. “Това е опит да се прехвърли отговорността от болната на здравата глава. Основната причина за лошото състояние на общинското здравеопазване, за това, че няколко десетки болници затвориха и още седем-осем предстои да затворят, е целенасочената политика на правителството за закриването на общинските болници“, каза Кацаров.
Той припомни, че държавата въведе редица завишени критерии, които оставиха общинските и по-малките частни болници без договори с НЗОК по скъпо платените клинични пътеки. Най-тежкият удар върху общинското здравеопазване са делегираните бюджети, с които НЗОК определя кой колко ще получи, независимо какво е изработил, обясни Кацаров.
Той изрази надежда, че покрай болниците в Девин и Оряхово управляващите ще си дадат сметка, че са сбъркали в политиката си към общинските болници.

Станете почитател на Класа