Социологът Юли Павлов за политическата ситуация в страната

Всички агенции отчитат, че има спад в подкрепата за управляващите. Не бих казал, че тя е толкова голяма, колкото една единствена агенция посочи. Тя посочи и равенство между Герб и БСП. Според нас в момента подкрепата за Герб е някъде на ниво 24-25%. Това не води до увеличаване на подкрепата на останалите политически сили, в частност за БСП. Тя си стои на ниво 17-18%.Това заяви в предаването „Преди всички" на БНР социологът Юли Павлов- директор на Центъра за анализи и маркетинг

Това е разлика от близо 6%, което не значи, че в реална изборна ситуация разликата би се запазила. Герб и БСП са единствените две политически сили, които освен твърди избиратели имат и периферия. Въпрос на организация на тези периферни гласове е каква ще бъде реалната разлика в една изборна ситуация. Въпрос на кампания е, но е важно и какво ще се случва в следващите 9 месеца до изборите. Там перифериите могат да се разширят или стопят, разочаровани избиратели да се насочат в друга посока. Лошото е, че разочарованите избиратели не се насочват към други политически сили, а отиват към не гласуващите. Колкото до г-жа Меглена Кунева, аз бях силно изненадан от изказването й за коалиция само с гражданите. Още на първи прочит излиза, че тя няма да участва в никакво управляващо мнозинство и от сега се обрича да бъде опозиция. Не знам как една партия привлича избиратели, след като от сега заявява бъдещо присъствие в опозицията. Все пак всеки гласува с надеждата политическата сила, която подкрепи дори в коалиция, да участва в управлението и да реализира поне част от своята предизборна програма. Това беше наистина много изненадващ ход на г-жа Кунева.
Всъщност в България нищо не е категорично, така че ще видим дали няма да има промяна и в тази позиция. До сега г-жа Кунева оставяше впечатление, че е последователен политик и много внимателна в обещанията. Не вярвам нейните съпартийци да са я посъветвали да постъпи така, защото политиката е изкуство на възможното. От вчера стана известна една друга коалиция - между РЗС и бизнесмена Марешки. Веднага тази възможна коалиция беше обявена като патерица на Герб. Аз бих казал, че ако Герб разчитат на тази нова формация, правят грешка. Г-н Янев е известен със своето конюнктурно поведение. Той само в рамките на този парламент на два пъти промени отношението си към управляващите. Каква е гаранцията, че няма да го направи и в следващия парламент, ако с подкрепата на управляващите мине бариерата? Ясно е, че самостоятелно тази коалиция не би могла да влезе в НС. При националистите евентуална коалиция между "Атака" и ВМРО ми се вижда трудно. Техните избиратели вероятно ще си спомнят непримиримостта между двамата лидери- Каракачанов и Сидеров. Знаете, че действията на Сидеров бяха определяни от ВМРО, като действия на психопат. Ако преглътнат обидите си и реализират поредното извъртане в българската политика, чисто механичен сбор от избирателите би могъл да вкара тази формация в парламента.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа