Атанасова: БСП предизвика катастрофа в здравеопазването

Финансирането и възнагражденията на лекарите в Спешна помощ остават най-големия проблем. Това призна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Стартира проект "Пулс", който ще обучи 6500 души от Спешна помощ.

Това ще продължи до края на следващата година и струва над 6 млн. лв., които идват от ЕС. След реформата има вече изнесени звена с линейки в различни квартали на София. Люлин и Студентски град също предстои да се сдобият с изнесени звена, съобщи Атанасова.

Имаше 4 нулеви години за специализация, лекарите предпочитаха да напускат България и да работят навън. Това стана факт по време на проф. Радослав Гайдарски и беше катастрофално за българското здравеопазване, каза Атанасова. 3,4 млрд. лв. ще бъдат парите за здраве през следващата година, припомни министърът. Надявам се, че НАП, който е орган по събиране на здравните осигуровки ще търсят други механизми за плащането им. Не е ясен профилът на тези, които нямат осигуровки. Голяма част от 1,2 млн. неосигурени българи не живеят в България, но нямат адрес и валиден трудов договор в Европа, за да се знае откъде ще дойдат парите за осигуровки, посочи Атанасова.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа