ГЕРБ избраха 7 юли следващата година за дата на парламентарните избори

В ГЕРБ са избрали 7 юли 2013 г. за датата, на която да са следващите парламентарни избори. Това е първата възможна неделя за парламентарен вот, тъй като мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 5 юли. Властта няма да се възползва от възможността изборите да са дълго след като свърши времето на този парламент, тъй като прекалено се доближава отпускарския сезон.

По закон, докато няма парламент, управлява правителството. За изборите ГЕРБ са решили да подходят нетрадиционно и министрите няма да са водачи на кандидатдепутатските листи, съобщава "Стандарт".

Те ще са на трета-четвърта позиция. Идеята е на водещи управленци, а премиерът Бойко Борисов я харесал. Целта е министрите да издърпат листата с популярността и авторитета си. И същевременно с това да бъдат амбицирани да работят, за да попаднат в парламента. За листите догодина Борисов е поискал местни естествени лидери, които хората в региона уважават. Възможно било в някои райони те дори да заемат челна позиция. След тях щели да са досегашните депутати, които ръководството одобрява за втори мандат. Предполага се, че за 4 години в парламента народните избраници трябва да са натрупали авторитет в регионите си и да могат да си извоюват кресло дори да не са водачи, смятат в ГЕРБ.

Сред министрите, които ще са кандидат-депутати догодина, вече се въртят имената на Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Мирослав Найденов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Вежди Рашидов. Поставянето им на по-задна позиция не било лоша оценка за работата им, а напротив - опит да избутат листите. И ГЕРБ да вкара максимален брой депутати. В момента управляващите имат 117 кресла в 240-местния парламент.
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа