Обама!

Той все пак успя: "Още 4 години. Всичко това стана възможно благодарение на вас. Благодаря", написа Обама в Туитър след обявяването на изборната му победа. И докато Обама ликува, Ромни тъгува заради пропуснатия шанс.

Това беше най-важната новина в изборната нощ - към 5 часа тази сутрин големите американски телевизии съобщиха, че Обама печели гласуването в решаващия щат Охайо. По този начин той събира толкова много гласове в избирателната колегия, че Мит Ромни на практика няма шанс да го застигне. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа в колегията. Към 6 часа тази сутрин бе обявено, че Обама печели 289 гласа в избирателната колегия, а Ромни - 201.

Проблем №1

След като стана ясно, че Обама ще остане още четири години в Белия дом, от "Таймс Скуеър" се разнесоха овации и радостни възгласи. Стотици привърженици на Обама се бяха събрали в сърцето на Манхатън в очакване на изборните резултати.
Еуфория сред привържениците на Обама

Победата на Обама се дължи преди всичко на факта, че той успя да се наложи в т. нар. колебаещи се щати, където избирателите нямат ясно очертани политически предпочитания - тоест, гласуват ту за демократите, ту за републиканците.

Първите резултати от анкети, проведени на изхода на избирателните секции, показват, че икономическите теми са били решаващи за изхода от президентските избори. Шестима от всеки десет анкетирани са заявили, че икономиката е проблем номер 1 за Америка. И наистина: през втория си президентски мандат Обама е изправен пред тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит в размер на 1 трилион долара. От него се очаква също така да намали държавния дълг, който възлиза на 16 трилиона долара, както и да реформира скъпоструващите социални програми.

По-по-най

Апропо пари - за предизборната си кампания Обама и Ромни са похарчили общо 2,6 милиарда долара. Обама е събрал 645 милона долара от индивидуални дарения, а републиканският му съперник Мит Ромни - 413 милиона, съобщава Франс прес.

Американските президентски избори се превърнаха в най-"туитваното" събитие в историята. В рамките на броени часове Туитър е регистрирал над 20 милиона туита.


www.dw.de/%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0/a-16359978

Станете почитател на Класа