Гърция си осигури нов транш от помощта на ЕС

Близо 100 хил. гърци се събраха снощи в центъра на Атина, за да протестират срещу новия закон

Гръцкият парламент прие малко след полунощ новия пакет строги мерки за икономии. Решаващото гласуване ще позволи на изпадналата в дълбока криза страна от еврозоната да получи нов транш жизненоважна помощ и да избегне фалит. Законът беше приет с мнозинство, въпреки разцеплението в коалицията и бурните протести пред парламента вечерта на 7 ноември.

 

Пакетът предвижда нови бюджетни съкращения, повишаване на данъците, намаляване на пенсии и заплати, улесняване на процеса на наемане и съкращаване на работници. Всичко това трябва да спести на гръцката държава 13,5 млрд. евро. Преди гласуването премиерът Андонис Самарас предупреди колко решаващ е залогът.

 

Близо 100 хил. гърци се събраха снощи в центъра на Атина, за да протестират срещу новия закон. Група демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на парламента и влязоха в сблъсъци с полицията. Към полицаите летяха коктейли Моллотов, димки и павета. Силни водни струи, палки и гумени куршуми пък използваха полицаите, за да разпръснат тълпата. Над 100 души са арестувани по време на безредиците снощи.



Станете почитател на Класа