Десетки протестират срещу строеж на нов път в Борисовата градина

Десетки граждани протестират пред Столична община срещу плановете за строеж на нов път в местността Погребите в Борисовата градина.
Те носят плакати с надписи: "Искам Борисовата градина за джогинг, не за магистралинг", "Борисова градина, а не МухоБойко Борисова", "Не е нужно да сечете горите, за да гепите парите", "Диков, пак ли ти?", "Защо ни е задънена магистрала в Борисовата?", "Градина, дървета, а не задънени магистрали", "Диков, колко кешира този път", "Лентичка за рязане = 20 млн.". Стана ясно, че засега е оттеглено предложението за доклада, свързан с плановете за строеж на нов път в Борисовата градина, за да се обсъди допълнително.
По повод уверенията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че предложението е оттеглено, Деница Петрова от "Грийнпийс" заяви, че това им дава повече време. "Истината е, че този проект се разви с бясна скорост. Разбрахме в края на октомври за неговото съществуване, но за две седмици той успя да мине през обществено обсъждане, през експертните комисии и изведнъж дори беше включен в дневния ред на СОС, което е  невероятна бързина за такива бюрократични процедури",
коментира Петрова. Ще продължим да бъдем тук, обеща тя и подчерта, че столичната РИОСВ казва, че не трябва да се прави екологична оценка, което според протестиращите е недопустимо.
"В много кратки срокове обществото научава за плановете на общината и изведнъж започваме почти да строим и да сечем дървета без да има екологична оценка и изследвания, които казват, че трафикът ще бъде облекчен, каза Петрова.
Тя обясни, че основният довод на главния архитект на СО Петър Диков е, че трафикът ще бъде облекчен и няма да има задръствания. Но няма изследвания, които наистина да показват това и да убедят гражданите, заяви Петрова.
Протестиращите са изпратили писмо до кмета на Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков с аргументите си защо не трябва да се строи този път. Изсичането на 25 дървета ще допринесе единствено за влошаването на качеството на живот за гражданите, смятат те. Това е мярка, която директно насърчава автомобилния транспорт и заличава и без това оскъдните зелени площи, посочват протестиращите.





bgnes.com

Станете почитател на Класа