Студенти от четири ВУЗ-а показаха иновативни идеи

Иновативни идеи в областта на дизайна на мебели, енергийната ефективност, социалното дело, обновяването на градската среда, онлайн услугите и други бяха представени на заключителната конференция по проект “Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България”. В проекта участваха студенти от четири висши учебни заведения в България – Лесотехнически университет-София, Техническия университет-Габрово, Технически университет- София, филиал Пловдив и Висше училище Международен колеж-Добрич.

По време на днешните демонстрации в Руския културно-информационен център бяха показани иновативни мебели с широко приложение. По проект на студенти от Лесотехническия университет в момента се реконструира подлез на бул. „Ботевградско шосе“ в София. С подкрепата на район Лозенец в столицата ще бъде реализиран проект за фитнес на открито, създаден също от възпитаници на Лесотехническия университет. Представени бяха и онлайн проекти на фирми, регистрирани от студенти във Варна, Габрово и Пловдив.

„Обучението на младите хора в България в предприемачески дух и умения е част от политиката на МИЕТ за насърчаване на предприемачеството и подкрепа на малкия и средния бизнес. Да започнеш бизнес в условията на икономическа криза е едновременно и шанс, и предизвикателство за младите предприемачи.“ С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се обърна към студентите, участвали в проекта на МИЕТ. Той лично се убеди в предимствата на показаните мебели.

Предприемаческият дух осигурява на младите хора възможност сами да се опитат да управляват живота си, но едновременно с това гарантира развитието на икономиката, посочи още Добрев.

Проектът на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма се реализира в периода ноември 2009 г.- ноември 2012 г. и е на стойност 726 840 лв. В рамките на проекта са обучени по предприемачество повече от 1300 студенти, създадени са 15 студентски и 13 учебно-тренировъчни фирми, проведени са 13 конкурса по предприемачество и 67 студенти са подпомогнати с награден фонд. По думите на министър Добрев ще се търсят възможности проектът да бъде продължен с финансиране по ОП „Конкурентоспособност“ в рамките на следващия програмен период 2014-2020 г.



Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа