Първи кандидат за главен прокурор - Сотир Цацаров

Членове на Висшия съдебен съвет предложиха кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров

Сотир Цацаров, номиниран за главен прокурор

Сотир Цацаров, номиниран за главен прокурор

Седем членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров за главен прокурор.

Това са Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева. Това е първата кандидатура за главен прокурор, която постъпва във Висшия съдебен съвет. По-рано днес съветът прие правила за избор.

Предстои заседание на ВСС, на което кандидатурата трябва да бъде публично оповестена. От тогава започва да тече срокът, в който кандидатът може да представи своята концепция и всички други документи, които се изискват от него. Предстои и следващо заседание (две поредни заседания по закон), на които могат да бъдат издигани и публично представяни и други кандидатури.

Разтоварване от несвойствени функции и осигуряване на нормални условия за работа на „прокурора на първа линия” ще бъдат основните акценти в концепцията във връзка с номинацията ми за главен прокурор, каза в интервю за Агенция “Фокус” Сотир Цацаров.

„В концепцията си ще заложа на промяна в прокурорската система отвътре,

която да бъде свързана преди всичко с фигурата на прокурора, който е на първа линия, който всеки ден е в съдебната зала. Смятам, че ако успея да заложа идеите за промяна именно на тези, които са на непосредствената първа линия, бих могъл да очаквам и съответен резултат”, посочи Сотир Цацаров.

Предстоят 7 дни, в които да изготви концепцията си. Процедурата изисква публичното й представяне и тя ще бъде общо достояние в интернет, коментира Сотир Цацаров.

На въпрос дали го смущава това, че досега е бил съдия, а сега е номиниран за главен прокурор Цацаров заяви:

„Не ме смущава, защото това е свързано с работата ми основно с наказателната материя. Работата е много различна, но в същото време - и близка по материя. Не мога да кажа, че тя е нещо, което е напълно и съвършено познато за мен, но и в никакъв случай не мога да кажа, че нямам поглед върху прокурорската работа.

Най-малкото - всеки ден имам такъв в съдебната зала, и всеки ден имам поглед върху проблемите и начина на работа на колегите си прокурори”.

Виждам процедурата по избор на нов главен прокурор като състезание на идеи и състезание на кандидати, каза той.

Мотивите за номинирането на Сотир Цацаров за главен прокурор

са свързани с професионалната му кариера, каза пред журналисти членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев. Мотивите са свързани с качествата на г-н Цацаров като административен ръководител, впечатлени сме от неговата юридическа подготовка и квалификация, каза Кожарев.

Той посочи, че предложението е внесено след гласуването на правилата и след откриването на процедурата по избора на главен прокурор на днешното заседание на Съвета.

Главен прокурор може да бъде избран най-рано на 13 декември.

На днешното заседание магистратите решиха, че ще избират електронно председател на ВКС, ВАС и главен прокурор. До решението се стигна след продължителна дискусия. Електронното гласуване беше прието с 13 гласа „за”, 9 – „против” и един се въздържа.

Председателят на ВКС Лазар Груев каза, че трябва да се гласува с бюлетина, защото, за да има промяна във всяко едно правило, трябва да има причина. Досегашният ВСС е гласувал електронно, когато е имало един кандидат, когато са били двама кандидати, сме гласували с бюлетина, каза Груев. Той посочи, че обществото трябва да знае – колко и какви гласове е получил всеки един от кандидатите за главен прокурор.

Председателят на ВАС Георги Колев припомни, че за втория кандидат за директор на Националната следствена служба (НСлС)– Евгени Танчев не беше гласувано. Членът на ВСС Незабравка Стоева посочи, че електронният начин на гласуване не може да отчете недействителните бюлетини.

ВСС прие и предложението на члена на ВСС Юлиана Колева кандидатите да не се гласуват по азбучен ред, а по ред на постъпване на кандидатурите. Решението беше прието с 13 гласа – „за”, 7 – „против” и 1 – се въздържа.

Висшият съдебен съвет (ВСС) увеличи срока за задаване на въпроси към кандидатите за председател на ВКС, ВАС и главен прокурор на 14 дни.

Членът на ВСС Юлиана Колева предложи въпроси към кандидатите да се задават в 14-дневен срок след внасяне на последната концепция, но не по-късно от 7 дни преди изслушването.

Електронното гласуване, с което ще бъде избран новият главен прокурор, е добър модел,

каза пред агенция "Фокус" министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод правилата, приети днес от Висшия съдебен съвет (ВСС), за избор на новия главен прокурор.

"Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) отделиха днес достатъчно време за дискусия, бяха изслушани всички "за" и "против" във връзка с възможните начини за избиране на следващия главен прокурор.

В тази връзка аз смятам, че изборът на ВСС във връзка с въвеждането на електронно гласуване, е добрият вариант в този случай, тъй като той дава възможност за една прозрачна процедура.

При нея на практика членовете на ВСС ще имат възможност по електронен път, чрез тайно гласуване, да изберат следващия главен прокурор", каза Диана Ковачева.

Станете почитател на Класа