За децата е важно не количеството, а качеството на престоя в нета

Доклад на европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн" твърди, че дългите часове пред компютъра не са признак за проблемна употреба на интернет

Новини
Според доклад на европейската изследователска мрежа "Децата на ЕС онлайн" дългите часове пред компютъра не са признак за проблемна употреба на интернет.

Докладът се фокусира върху прекомерната употреба на интернет сред децата на възраст между 11 и 16 години.

Вреда от прекомерна употреба се наблюдава сред малък процент от по-големите деца, които изпитват емоционални затруднения и са склонни да търсят силни усещания, сочат данни от доклада, цитирани от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ).

В България 91% от децата използват интернет,

като 83% от тях са онлайн всеки ден или почти всеки ден.

За да отговори на въпроса до каква степен тази употреба излиза извън контрол, в първото по рода си представително европейско изследване "Децата на ЕС онлайн" са включени и нездравословните аспекти на прекомерната употреба като липса на сън или апетит, несправяне с домашните работи, нарушен социален живот, безцелно сърфиране или несполучливи опити за намаляване на времето в интернет.

 

Децата оставени без интернет достъп се депресират5
 

 
Според резултатите от изследването само 1% от европейските деца са се сблъсквали и с петте аспекта на прекомерната употреба.

Процентът на децата, които са се сблъсквали поне с един от петте аспекта на прекомерна употреба са от 17% в Италия до 49% в Естония.

В България това са по-малко от половината млади потребители - 44%, посочват от НЦБИ.

Не трябва да забравяме, че не количеството, а качеството на времето в интернет определя дали то ще бъдат вредно или полезно за младите потребители.

Тук е и ролята на родителите и училището, които трябва да насърчават позитивната, но балансирана употреба на интернет, отбелязва Луиза Шахбазян от НЦБИ, която отговаря за изследването в България.
 
Източник:БТА

Станете почитател на Класа