Главният прокурор на САЩ обмисля оттегляне от поста

Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър може би няма да остане на поста си, предаде Си Би Ес. Това заявил самият той пред студенти от правния факултет в гр. Балтимор.

"Трябва да помисля с какво бих могъл да допринеса при евентуален втори мандат на поста си", казал Холдър. По думите му той трябвало да говори по въпроса както със семейството си, така и с президента Барак Обама. "Трябва да преценя дали още имам бензин в резервоара", мрачно се пошегувал главният прокурор.
Холдър беше подложен на яростна критика от републиканците в Конгреса заради операцията "Бързи и яростни". Тя стартира през 2009 г. като целта беше с около 2000 оръжия да бъдат извършени контролирани пратки, чрез които да бъдат изловени шефовете на контрабандни канали към Мексико, които въоръжават наркокартелите там.
Само че федералните агенти загубиха следите на близо 1400 от оръжията, сред които има и автомати АК-47. Някои от тях впоследствие биваха откривани при извършване на различни престъпления в САЩ и Мексико. С един от тези автомати през декември 2010 г. беше убит близо до гр. Ногалес, щата Аризона, агентът на граничната служба Браян Тери. Неговата смърт повдигна завесата за "Бързи и яростни".
Холдър си навлече гнева на конгресмените, тъй като отказа да им предостави документи по операцията.

Станете почитател на Класа