Дянков чака бюджетен дефицит в края на годината

Очакваме октомври, ноември и декември да имаме дефицити, въпросът е колко са големи тези дефицити. Това е казал пред министрите по време на редовното правителствено заседание вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, представяйки доклада за изпълнението на републиканския бюджет за първите девет месеца на годината.

„По предварителни данни, към края на октомври сме на около балансиран бюджет за десетте месеца. Една от трите страни в Европейския съюз, заедно с Швеция и с Германия, която има балансиран бюджет. Ноември и декември ще зависи много от усвояването на европейските пари, говорили сме с министър Дончев. Миналата година доста добре успяхме да завършим нещата. Тази година има много повече разплащания обаче, сумите са по-големи, така че се надявам, че ноември и декември ще успеем да балансираме, за да излезем на малък дефицит”, казва министър Дянков.

Вицепремиерът припомня, че в четвъртък бюджетът влиза на първо четене в парламента.

„Тази седмица е седмица на бюджетите, защото днес влиза гръцкият бюджет, например, където, обратно на доста некоректна информация, която постоянно излиза, че в Гърция макар и в положение на криза се увеличават пенсиите, напротив, в бюджета, който днес всъщност ще се гледа там, е заложено още 25% намаляване на средните пенсии, което общо за последните четири години означава 55% средно намаляване на пенсиите в Гърция”, подчертава Дянков.

„Нещо друго интересно, ще го предам на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, което е заложено в бюджета. Ще си позволя да го прочета директно от това, което са ни пратили като финансови министри е, че в бюджета, който днес влиза, се предлага и данък, такса по-скоро, между 25 и 35% върху всички проекти за алтернативна енергия, особено слънце и вятър, която да се калкулира в зависимост от това кога е влязъл този проект в дейност, но между 25 и 35%, от които те смятат, че ще съберат около 2,5 милиарда евро. В смисъл – и в други държави се осъзнава. Същото има и в чешкия бюджет от миналата седмица. Същото има и в германския бюджет, който пък следващата седмица влиза. Явно в Европа има едно осъзнаване по-общо, не само заради кризата, това явно играе роля, но и заради приоритетите в енергетиката.

Завършваме деветмесечието с фискален резерв 7,2 милиарда и на малък положителен баланс”, казва още финансовия министър на правителственото заседание.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа