Фестивалът на френското кино започва с филма „Реноар” в рамките на Киномания 2012

Великолепно изиграният и разкошно заснет филм на Жил Бурдо, базиран върху реални факти, е такова несравнимо киноизживяване, че е изненадващо че този сюжет не е бил заснет досега. През 1915 г. по предложение на Анри Матис, 15-годишната Андре Хьошлинг заживява в разкошния дом на Ривиерата на болния от артрит, 74-годишен художник Пиер-Огюст Реноар. Много скоро красивата, витална млада жена връща вдъхновението на застаряващия художник и се превръща в последния модел и муза на Реноар. 21-годишният син на Реноар - бъдещ гений в областта на киното, се прибира у дома, за да се възстанови след тежка рана, получена през Първата световна война. Поразен от красотата на Хьошлинг, точно като баща си, Жан Реноар – все още младеж без ясна посока в живота си, се влюбва.
Спокойният и лиричен режисьорски стил на Бурдо брилянтно улавя полупровинциалния стил на живот на персонажите. Операторското майсторство на азиатския ас Марк Лий Пън-Бън (заснел и изящния В настроение за любов) придава на пейзажа сияйност, която може да се усети само в южна Франция. Актьорският състав е превъзходен във всяко отношение: Мишел Буке в образа на Реноар - баща, Венсан Ротие като Реноар - син и очарователната Криста Тере като музата и на двамата.
В ролите: Мишел Буке (Огюст Реноар), Криста Тере (Андре Ойшлинг), Венсан Ротиер (Жан Реноар) и със специалното участие на Роман Боранже

продуценти – Оливие Делбоск и Марк Мисоние
сценарий – Жером Тонер, Жил Бурдо и Мишел Спиноза
оператор – Марк Лий Пън-бън
монтаж – Яник Кергоа
музика – Александър Деспла
художник – Беноа Бару
костюми – Паскалин Шаван
продукция на FIDELITE
световен разпространител – WILD BUNCH


Трейлър може да видите тук.


Станете почитател на Класа