Бойко Борисов: Не е нормално социалистите в Европа да подкрепят България за Шенген, а дясно правителство да ни спира

Премиерът Бойко Борисов призова Европейската Народна Партия за по-категорична позиция спрямо присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов каза това на семинар на групата на ЕНП в Комитета на регионите на тема „Големите градове – генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите”. По думите на Борисов - по темата "Шенген" се отнасят крайно несправедливо към България.
"Ние сме изпълнили сто процента критериите за Шенген – това го казва ЕК, казват го всички. Една партия, даже дори не една държава, не е съгласна България да бъде в Шенген, и тя не е, до този момент. В същото време - България пази надеждно шенгенските граници. Всеки ден натискът на емигранти от Сирия, Ирак, Ливан, Тунис е огромен", заяви Борисов.
По думите на премиера - Румъния няма този проблем, защото няма граница с Турция.
„Стотици хора-бежанци храним на ден в нашите центрове, без да сме в Шенген. Харчим огромни пари и строим нови сгради. Не е честно да се подхожда така към България. Надявам се, ЕНП в това отношение да вземе по-остра позиция. Не е нормално социалистите в Европа всеки ден да казват, че подкрепят България за Шенген, а дясно правителство в Холандия да спира държава, която всъщност в момента е подложена на най-големия натиск и харчене на пари заради Сирия. Не е честно. Ние ги спираме и сме надеждна охрана на границата. Преди ми беше безразлично, но сега, когато харчим толкова пари в България, заради една партия в Холандия, съжалявам, но не е честно”, заяви министър-председателят.
„България е пример за нашите съседи. В Сърбия са във фактически банкрут, в Гърция виждате какво е положението, в Румъния спряха европейските програми в четири сфери – на 10 милиарда евро. Ние се стараем много”, каза още Борисов.
В заключение премиерът отбеляза по повод днешния ден на национален траур, че патриарх Максим е много уважаван в България и народът го обича.






focus-news.net

Станете почитател на Класа