"Файненшъл таймс": Великобритания заплаши да блокира банковия съюз

Великобритания предупреди другите страни от ЕС, че ще блокира създаването на единния банков надзорен орган, освен ако страните извън системата не спечелят повече гаранции, в израз на ескалиращото недоволство на Лондон за това, че исканията му не биват чувани.
Въпреки че Дейвид Камерън, британският премиер, заяви по-рано, че „няма желание да стои на пътя” на банковия съюз в еврозоната, зад кулисите британски дипломати настояват да бъде постигнат незабавен напредък за разрешаването на техните опасения.
Според източници, присъствали на скорошни преговори, британски посланик е заявил твърдо, че неговото правителство може да не се съгласи с пълния надзорен пакет, докато не се реши проблемът с потенциалното доминиране на банковия съюз във взимането на решения. Седем други страни са подкрепили призива на Великобритания за бърз напредък.
Тези искания са само един от политическите проблеми, които все още засенчват преговорите за изработването на плана за банков надзор, докато само 20 работни дни остават преди срещата на Европейския съвет през декември, на която лидерите се надяват да финализират сделката.





focus-news.net

Станете почитател на Класа