Петролът поскъпна до 86,07 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се повишиха вследствие поканата на преизбрания президент Барак Обама за разговори лидерите на двете най-силно представени партии в Конгреса - Демократическата и Републиканската.

Декемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE, повишиха стойността си с 2,15 долара - до 109,40 долара за барел. Поскъпнаха и декемврийските фючърси на американски суров петрол тип WTI на нюйоркската борса NYMEX - с 0,90 долара, до 86,07 долара за барел.

Президентът на САЩ Барак Обама, спечелил втори мандат на 6 ноември, оповести, че е поканил на разговор лидерите на Демократическата и Републиканската партия. На срещата, която ще се състои идната седмица в Белия дом, ще бъдат дискутирани мерките, необходими за овладяване на бюджетния дефицит на страната.

Фондовите пазари реагираха позитивно на новината и вследствие това "черното злато" поскъпна. По-рано - след като стана известно, че Обама печели срещу Ромни, борсите се сринаха. Основните американски индекси загубиха над 2% от стойността си, като петролът също поевтиня.

Станете почитател на Класа